Votul a semnalat incheierea aliantei politice intre Partidul Democrat Socialist (DPS) al premierului Milo Djukanovici si Partidul Social Democrat (SDP), care data din 1998. Coalitia lor era fragila de mult timp, SDP revoltandu-se de multe ori in privinta politicii economice , conform Mediafax.

Djukanovici, care a condus fosta republica iugoslava ca presedinte sau premier in ultimii 25 de ani, cu o mica intrerupere, se confrunta totusi cu alegeri parlamentare anul acesta.

Guvernul lui Djukanovici a cerut votul de incredere al Parlamentului dupa ce NATO a invitat Muntenegrul in decembrie sa adere la alianta militara. El a obtinut 42 de voturi pentru si 20 impotriva, din totalul de 81 de parlamentari, multi dintre acestia fiind absenti.

Premierul a reusit sa castige sprijinul partidului de opozitie Muntenegrul Pozitiv, care a precizat ca a obtinut concesii din partea lui Djukanovici
pentru a include reprezentanti ai opozitiei in anumite ministere, pentru a asigura alegeri libere si corecte anul acesta.

Citeste si:

"Invit toate partidele de opozitie in Guvern", a declarat Djukanovici in Parlament.

Opozitia acuza partidul DPS al lui Djukanovici ca trateaza statul adriatic ca pe propriul fief, permitand dezvoltarea crimei organizate si coruptiei in anii care au urmat destramarii Iugoslaviei.

Djukanovici neaga aceste acuzatii si va miza in alegeri pe invitatia de aderare la NATO si pe progresele facute in negocierile de integrare in Uniunea Europeana.

"Noi nu suntem de acord cu DPS privind politica interna, dar politica noastra are ca scop integrarea euro-atlantica", a declarat in fata parlamentarilor liderul Muntenegrului Pozitiv, Darko Pajovici.