Acordul de la Paris din decembrie a creat cadrul necesar pentru ca peste 195 de tari sa-si reduca emisiile cu efect de sera. Parcurile eoliene si solare, precum si alte alternative la combustibilii fosili vor atrage, conform scenariului considerat probabil in prezent, 6,9 miliarde de dolari in urmatorii 25 de ani prin investitii private incurajate de mecanisme de sprijin ale statelor, potrivit Mediafax.

Sunt insa necesare investitii de inca 5,2 miliarde de dolari pentru a fi atins obiectivul ONU de a limita incalzirea globala la 2 grade Celsius, conform acordului incheiat la finele anului, potrivit Bloomberg New Energy Finance si Ceres, o organizatie in care intra investitorii si ecologistii. Investitiile s-ar ridica, in medie, la circa 484 miliarde dolari pe an in aceasta perioada.

In anul 2015, sectorul energiei regenerabile a atras investitii totale record de 329 miliarde dolari. Desi suma de 12.100 de miliarde dolari este ridicata, este sub cea inaintata de Agentia Internationala pentru Energie, care estimeaza un necesar pentru investitii de 13.500 de miliarde dolari in sectorul energiei regenerabile pana in 2030.

Sursa foto: jaroslava V / Shutterstock