Proiecte de 40 de miliarde de dolari semnate intre Rusia si Iran

Iranul si Rusia au initiat contracte in valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari in vederea construirii unor centrale nucleare, cai ferate, dar si alte proiecte, anunta un consilier al liderului suprem.

Ali Akbar Velayati a declarat joi, la finalul unei vizite la Moscova, ca a discutat despre unele proiecte cu presedintele rus Vladimir Putin. Teheranul este intereat sa obtina de la Moscova imprumuturi in vederea finantarii unor proiecte in domeniul cailor ferate si energiei nucleare, a precizat el, conform Mediafax.

Un pachet de proiecte a fost semnat in ultimele luni si este "pregatit sa fie implementat", a declarat Velayati.Iranul discuta de asemenea despre achizitii suplimentare de armament din Rusia si despre vanzarea de petrol catre cea mai mare companie ruseasca de stat, gigantul Rosneft, a spus consilierul liderului suprem iranian.

"Exista o vointa a partii iraniene de a livra zilnic companiei (Rosneft) volume corespunzatoare de petrol", a spus el, adaugand ca asemenea vanzari "ar putea deveni o sursa suplimentara de finantare" a unor proiecte comune.

In pofida acestor planuri, surse comerciale au declarat pentru Reuters ca Litasco, filiala comerciala a companiei private Lukoil, pare sa devina primul cumparator din Europa de petrol iranian, dupa ridicarea sanctiunilor impuse Republicii islamice in dosarul nuclear.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri