Numarul indicatorilor care arata o degradare a principalelor economii ale lumii si implicit si a economiei globale se inmultesc, fortand bancile centrale sa adopte masuri pentru sustinerea consumului si combatarea fenomenului de deflatie, conform Adevarul Financiar.

Economia mondiala pare a aluneca tot mai mult spre o perioada de staganare sau chiar sa intre intr-o noua criza cu implicatii grave pentru pietele financiare. Eforturile guvernelor si ale guvernatorilor bancilor centrale nu au dat pana in prezent efectul scontat: revenirea consumului si atingerea tinetei de inflatie de aproape 2% pe an.

Iata 10 semne pe care economistii le considera indicii ca o noua criza este pe punctul de a se declansa la nivel global:

1. Scaderea schimburilor comerciale internationale. Indicele Baltic Dry, care monitorizeaza tarifele de transport ale marfurilor pe mare, a atins in luna ianuarie cel mai redus nivel de dupa 2008.

Citeste si:

2. Comenzile noi din industria SUA, cea mai mare economie a lumii, au scazut in ianuarie pentru a 14-a luna consecutiv.

3. Profiturile companiilor listate pe principalele burse se afla in declin, dupa ce atinsesera un maximum in al treilea trimestru din 2014. Capitalizarea burselor de capital este si ea in scadere . Este o evolutie care de regula a precedat declansarea crizelor economice.

4. Cinci mari banci europene se confrunta cu probleme financiare grave. Printre ele, cea mai mare banca germana, Deutsche Bank. Urmatoarele pe lista: Credit Suisse, Santander, Barclays si RBS, toate aflate pe un trend descrescator la burse.

Citeste articolul integral Adevarul Financiar.

Sursa foto: www.BillionPhotos.com / Shutterstock