Rusia si Arabia Saudita au facut un prim pas pentru a opri scaderea preturilor petrolului prin parafarea unei intelegeri care sa blocheze productia la nivelurile-record din luna ianuarie. Insa daca cele doua state au succes, iar cotatiile titeiului urca la 50 de dolari pe baril, atunci peste 4.000 de sonde din Texas, Oklahoma si Dakota de Nord abia asteapta sa intre in functiune, scrie Bloomberg.

Mai mult, o recuperare a pretului ar fi efectiv o salvare pe usa din dos a producatorilor americani care extrag hidrocarburi din zacaminte neconventionale. In acest moment, Rusia si Arabia Saudita extrag zilnic peste 10 milioane de barili, iar SUA se afla pe locul al treilea cu 9 milioane de barili, conform Adevarul Financiar.

Improbabila alianta
Rusia s-a inteles cu Arabia Saudita, Venezuela si Qatarul in privinta mentinerii productiei actuale, dar cu conditia ca si alte state sa participe. Sunt vizate in mod direct Iranul – care a scapat de embargoul petrolier si vrea sa creasca masiv productia, cu un milion de barili pe zi, dar si Irakul – care a crescut productia in ianuarie din cauza necesitatii obtinerii de fonduri pentru lupta cu Statul Islamic. Discutiile au sanse plapande de reusita avand in vedere rivalitatea dintre Arabia Saudita si Iranul, ca si dorinta acesteia din urma de a reveni la nivelul de dinainte de impunerea sanctiunilor. Acesta era de 3 milioane de barili pe zi in anul 2012.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: Thaiview / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri