Trump a obtinut 32,6% din voturile exprimate, Rubio 22,5%, iar Cruz 22,1%, au anuntat autoritatile electorale. Aceasta victorie ii ofera miliardarului un avantaj clar in privinta numarului de delegati. Ea il impune totodata drept candidatul central in cursa pentru investitura republicana, dupa victoria din New Hampshire, inaintea caucusului republican de pe 23 februarie din Nevada, un stat in care estre creditat ca favorit, si cu zece zile inainte de "Super Tuesday", cand se vor pronunta 11 state, scrie Mediafax.

Trump a declarat pentru presa ca se asteapta, pe viitor, la victorii importante. "Haideti sa obtinem o victorie mare in Nevada", a spus el. "Haideti sa avem o victorie mare (in alegerile primare de pe 1 martie). Haideti sa lasam acest lucru in urma si sa facem America mare din nou", a adaugat el.

Sustinatorii lui Trump si-au exprimat furia fata de un sistem politic "defect" si fata de influenta donatorilor importanti in politica. Trump "nu poate fi cumparat si-ti va spune in fata ce gandeste si ce simte", a declarat pentru DPA Michael Reilly, in varsta de 18 ani, care a votat pentru prima data.

Citeste si:

Contracandidatii sai spera sa se afirme ca o alternativa fata de acest magnat in domeniul imobiliar, al carui stil de campanie i-a indepartat pe multi republicani. Primele doua scrutinuri republicane, in Iowa si New Hampshire, au fost castigate de catre Cruz si, respectiv, Trump.

Insa miliardarul a respins previziunile unor experti potrivit carora tabara sa se ingusteaza, iar votul anti-Trump se consolideaza. "Ceea ce nu inteleg ei este ca voi obtine si voturile celor care abandoneaza", a spus el. Atat Rubio, cat si Cruz, au incercat sa foloseasca rezultatele pentru a-si relansa campaniile. "Acum, practic vorbind, am ramas trei", a declarat Rubio. "Iar eu stiu ca avem cea mai buna sansa sa reusim impreuna, nu doar sa ne unim partidul, ci si tara, si sa consolidam aceasta miscare", a adaugat el. Cruz a insistat ca el este singurul candidat care l-a invins pe Trump, in Iowa, si ca il poate infrange din nou in urmatoarele scrutine.