Diferentele la nivelul Uniunii Europene sunt foarte mari, salariul minim variind de la 215 de euro in Bulgaria la 1.923 de euro in Luxemburg, conform Adevarul Financiar.

Statele pot fi impartite in trei grupe distincte. Prima categorie, tarile in care salariul minim pe economie este mai mic de 500 de euro pe luna, sunt in numar de 10 state: Bulgaria, Romania, Ungaria, R. Cehia, Letonia, Slovacia, croatia, Estonia si Polonia.

Salariul minim pe economie din Romania a urcat cu 61% din 2008 pana in prezent, de la 139 de euro la 233 de euro, marcand a treia crestere procentuala din UE.

Citeste si:

Dupa aceste criterii, Romania se afla la egalitate cu Letonia in ceea ce priveste avansul procentual, tara in care salariul a avansat de la 230 de euro la 370 de euro pe luna.

Al doilea grup cuprinde cinci state membre UE (Portugalia, Grecia, Malta, Spania si Slovenia), care au salariul minim cuprins intre 500 si 1.000 de euro pe luna. De notat ca, in realitate, salariile minime din aceste tari nu trec de fapt de 800 de euro pe luna.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: B.Stefanov / Shutterstock