Slovenia a anuntat vineri ca vrea sa limiteze la 580 pe zi numarul migrantilor pe care-i va autoriza sa-i tranziteze teritoriul, in virtutea unui acord incheiat saptamana trecuta in cadrul unei reuniuni a politiilor din tarile din Blacani si Austria, relateaza AFP, citata de L"Obs in pagina online.

Participantii la aceasta reuniune din 18 februarie "s-au angajat sa respecte plafonul de aproximativ 580 de migranti pe zi", a declarat pentru AFP Vesna Drole, o purtatoare de cuvant a Ministerului sloven de Interne, care a cerut vineri Croatiei sa respecte aceasta "cota zilnica". In cazul in care tarile de pe ruta migrantilor respecta aceasta limita zilnic, blocajul se va agrava in mod inevitabil in Grecia, unde mii de oameni care cauta sa obtina azil in Europa sunt deja blocati de duminica, din cauza unei inaspriri a conditiilor de trecere a frontierelor din Macedonia si pana in Austria, potrivit Mediafax.

Aproximativ 2.000 de migranti sosesc zilnic, in prezent, pe insulele grecesti. Ministrul sarb de Interne Nebojsa Stefanovici a declarat vineri pentru postul privat Pink ca a fost informat "in noaptea (de joi spre vineri) de catre politia croata, care a fost informata anterior de politia slovena, ca un nou regim (de tranzit al migrantilor) a intrat in vigoare incepand din aceasta zi". Slovenia si Croatia "mai accepta doar 500 de persoane pe zi", a precizat el, adaugand ca Serbia a primit o notificare "scrisa" cu privire la aceasta decizie.

Ministerul de Interne croat a anuntat ca a primit "o noua cerere din partea Sloveniei de a nu-i mai trimite mai mult de un tren pe zi", potrivit presei locale. Ministerul sloven de Interne a declarat pentru AFP ca este vorba despre o simpla "amintire" vecinilor sai a unei decizii care a fost luata in comun de catre srfii politiilor din Macedonia, Serbia, Croatia, Slovenia si Austria in cadrul reuniunii de la Zagreb, saptamana trecuta.

Acordul cu privire la aceasta cota - care nu a fost facut public - a fost "unanim", potrivit purtatoarei de cuvant. Acest plafon de 580 de migranti pe zi a fost depasit in Slovenia, in mai multe randuri, saptamana trecuta, insa aceasta depasire a fost acceptata "la cererea speciala a Croatiei", potrivit lui Drole. Comisia Europeana (CE) si organizatii umanitare si-au exprimat ingrijorarea fata de o posibila "criza umanitara" in Grecia, in cazul in care sunt blocati tot mai multi migranti in aceasta tara, care a devenit principala poarta de intrare a acestora in Uniunea Europeana (UE).

Sursa foto: Istvan Csak / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri