Principalele partide rivale din Irlanda nu au reusit sa obtina suficiente voturi pentru a forma o majoritate parlamentara in urma alegerilor de vineri, dupa ce votantii si-au exprimat sustinerea pentru formatiuni politice extremiste si candidati independenti, relateaza agentia de presa Reuters.

Partidul de centru-dreapta Fine Gael al premierului irlandez, Enda Kenny, a obtinut 25-26% din voturi, potrivit unui exit poll, situandu-se sub alegerile din urma cu cinci ani unde a castigat 36% dintre voturi si sub pragul de 30% estimat de sondajele de opinie in cazul scrutinului de vineri, la inceputul campaniei, noteaza Mediafax.

Partenerii de coalitie, laburistii, nu au reusit sa obtina decat 7-8% din voturi, astfel ca singura optiune pentru a forma o majoritate parlamentara in cazul principalului partid de guvernamant Fine Gael o reprezinta partidul opozitiei, Fianna Fail, care a primit 23% dintre voturi. Este pentru prima data in Irlanda cand partidele rivale Fine Gael si Fianna Fail obtin mai putin de 50% din voturile alegatorilor.

Desi analistii spun ca ar fi imposibila formarea unei coalitii intre cele doua formatiuni politice, altii avertizeaza ca, in acest caz, partidul de extrema-stanga Sinn Fein, care a obtinut 15-16 % din voturi, ar putea deveni principala forma de opozitie.

Pentru a ajunge la putere, partidul Fianna Fail va trebui sa accepte orice coalitie. In urma alegerilor din 2011, partidele Fine Gael, Fianna Fail si cel al laburistilor au obtinut 80% din totalul de locuri din Parlamentul irlandez.

Citeste si:
Trupa U2 a donat 10 mil. euro pentru pentru personalul medical...
Coronavirus: Trupa U2 a donat...

Sursa foto: Patryk Kosmider / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Donald Trump susţine că SUA au depăşit criza coronavirusului
Setari Cookie-uri