Alegerile de duminica, din Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat si Saxonia-Anhalt ii vor transmite un semnal clar Angelei Merkel, a carei decizie de a mentine granitele Germaniei deschise pentru refugiati au pus la grea incercare popularitatea formatiunii sale, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), scrie news.ro.

“Vrem sa reducem semnificativ numarul refugiatilor”, a spus cancelarul in fata unei multimi de 1.400 de sustinatori, in orasul Haigerloch, din sud-vestul tarii. Ea i-a luat in vizor pe asa-numitii migranti economici si a promis ca ii va repatria mai rapid pe cei care nu au dreptul la azil. Merkel si-a aparat pozitia in ceea ce priveste migratia si a explicat masurile de integrare luate de autoritati, la un miting din landul Baden-Wuerttemberg, in trecut un fief al CDU.

“Cred ca putem spune ca ne asteptam ca refugiatii sa accepte aceste oferte. Aceasta este o obligatie, nu o optiune”, a spus Merkel, referindu-se la eforturile recente de a le preda migrantilor limba germana si de a le oferi locuri de munca. Potrivit sondajelor de opinie, CDU si partenerii sai de coalitie, SPD (social-democrati) ar putea suferi lovituri grele la alegerile de duminica, in timp ce populistii de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vor obtine mandate in toate cele trei legislative regionale.

Citeste si:

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, liderul SPD, a declarat ca o rata mare de participare la scrutin este cruciala pentru a opri amenintarea reprezentata de ascensiunea formatiunilor nationaliste. Circa 13 milioane de persoane sunt chemate la urne in total. “Avem o ascensiune in toata Europa, din pacate si in Germania, a partidelor nationaliste.

Cu toate acestea, maine (duminica – n.r.) vom vedea clar ca majoritatea alegatorilor vor vota pentru partidele democratice”, a spus politicianul. “Nu este cazul ca cineva sa fie alarmat. Avem o atitudine clara ca sustinem solidaritatea si nu ne vom schimba pozitie din cauza extremistilor de dreapta ce reprezinta circa 10%”, a adaugat el.