Franta este "in razboi" si trebuie "sa-i extermine" pe autorii unor actiuni teroriste, a apreciat Nicolas Sarkozy, presedintele Partidului Les Républicains (LR), intr-un interviu difuzat sambata de postul iTELE, relateaza AFP online.

Intrebat vineri, la Abidjan, de jurnalisti de la postul de stiri cum se poate replica unor atacuri teroriste, Sarkozy a raspuns "mai intai tinand cont de faptul ca suntem in razboi si ca trebuie sa-i exterminam. Cuvintele au un sens: trebuie sa-i exterminam", potrivit Mediafax. "Noi nu am ales acest razboi. Este un razboi impotriva Frantei? Nu cred. Este un razboi impotriva civilizatiei, impotriva culturii, impotriva valorilor umane. Este un razboi impotriva a tot ceea ce nu este barbar", a apreciat fostul sef de stat, care a efectuat vineri o vizita la Grand-Bassam, o localitate din Coasta de Fildes situata la est de Abidjan, pentru a aduce un omagiu victimelor atacului de duminica.

"Cred ca toate mijloacele - in domeniul informatiilor, de prevenire si de sanctionare - sunt necesare", a adaugat el. "Cateva mii de barbari fanatici care se abat de la religia la care pretind ca se refera au decis sa terorizeze si sa asasineze. Nu ne putem lasa in voia lor", a subliniat el. "Nu pentru ca suntem democratii trebuie sa fim slabi", a adaugat Nicolas Sarkozy.

Manuel Valls: Arestarea lui Salah Abdeslam, o "etapa importanta", dar "amenintarea ramane"

Pe de alta parte, arestarea lui Salah Abdeslam, vineri, la Bruxelles, marcheaza "o etapa importanta in lupta impotriva terorismului", "dar amenintarea ramane la un nivel foarte ridicat", a declarat sambata Manuel Valls, in timpul unei vizite la Salonul Cartii de la Paris. "Bineinteles, ne felicitam pentru aceasta retinere (...), este o etapa importanta in lupta impotriva terorismului, dar amenintarea ramane la un nivel foarte ridicat, atat de ridicat, poate, fata de cel pe care-l stiam inainte de 13 noiembrie", a estimat premierul francez.

"Alte retele, alte celule, alti indivizi, in Franta si in Europa, se organizeaza pentru a pregati noi atentate", a avertizat el. "Noi trebuie sa fim mobilizati, atat pe plan national, cat si si pe plan european, in cooperarea internationala, impotriva acestor celule, impotriva Statului Islamic, impotriva Al-Qaida", a adaugat el. "Indemn in continuare la un nivel ridicat de mobilizare si de constientizare in randul francezilor a acestei amenintari", a conchis premierul.

De asemenea, "vreau sa salut munca, interventia fortelor de securitate belgiene, cooperarea dintre Franta si Belgia", a subliniat el. "Cooperarea dintre cele doua parchete are loc in conditii bune, (procurorul Republicii de la Paris) François Molins va avea ocazia sa o spuna", a precizat seful Guvenului francez.

Manuel Valls si-a exprimat de asemenea "un gand pentru victime, apropiati, familiile victimelor de la Paris si Saint-Denis de pe 13 noiembrie". Aceste atacuri jihadiste s-au soldat cu 130 de morti si cateva sute de raniti. Peste 4.000 de persoane sunt considerate victime ale acestor atacuri, cele mai sangeroase din istoria Frantei.

Arestarea lui Salah Abdeslam este "o lovitura importanta data organizatiei teroriste Daech (acronimul arab al gruparii jihadiste Statul Islamic) in Europa", a declarat sambata ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve. "Operatiunile din aceasta saptamana au permis ca mai multi indivizi, care si-au dovedit extrema periculozitate si totala hotarare, sa nu mai poata dauna", a declarat el la finalul unei sedinte a Consiliului Apararii, la Palatul Elysée. "Salah Abdeslam va trebui sa raspunda pentru actiunile sale in fata justitiei franceze", a adaugat el.

Sursa foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri