Aceasta arata ca anuntul presedintelui rus Vladimir Putin de retragere din Siria a fost facut in data de 15 martie, data cu simbolistica bogata, fiind supranumita si Idele lui Martie de la faptul ca Iulius Cezar a fost tradat si omorat de prietenii apropiati in aceasta zi, conform Adevarul Financiar.

Insa ar fi eroare sa credem ca Assad este cel tradat de Rusia, ci Turcia si Arabia Saudita au fost tradate de SUA, mai scrie sursa citata. Mai exact, Rusia a exploatat divergentele dintre sustinatorii rebelilor sirieni si coalitia internationala impotriva Statului Islamic.

Dezbina si cucereste

Spre exemplu, Rusia a sustinut diplomatic kurzii sirieni din factiunea YPG, iar aceasta a cucerit vaste teritorii in nordul Siriei, cerand apoi autonomia. YPG este sustinuta si de SUA, care vad kurzii sirieni drept un element esential al luptei impotriva Statului Islamic.
Dar o putere sporita a kurzilor a infuriat Turcia, care se confrunta cu un val de atentate organizate de kurzi in Ankara si Istanbul. Ceea ce mai departe a facut ca Turcia sa bombardeze nordul Siriei si sa ameninte cu o invazie terestra.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar

Sursa foto: 11Prazis / Shutterstock