15 Aprilie 2016

Ce efecte are scandalul "Panama Papers". De la demisii de premieri si investigatii de presedinti la "vanatoarea" de paradisuri fiscale



Dosarele „Panama Papers“ au deja efecte globale, pornind de la demisia premierulu Islandei si investigarea presedintelui Argentinei, la proteste in Malta, si pana la „vanatoarea“ de evazionisti de catre Fisc sau lupta impotriva paradisurilor fiscale care fac posibile astfel de scheme, conform Adevarul Financiar.

Prima victima a scandalului a fost premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care a fost fortat sa isi dea demisia dupa proteste masive ale populatiei, cele mai mari de la criza financiara din 2008-2009.

Conform documentelor publicate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ), Gunnlaugsson a infiintat in 2007, impreuna cu sotia sa, o firma in paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-si administra averea. El a detinut 50% din actiunile firmei pana la sfarsitul lui 2009, dar a omis sa le mentioneze in declaratia de avere completata in aprilie 2009, cand a fost ales pentru prima oara deputat. Initial, el nu a vrut sa-si dea demisia si a amenintat cu dizolvarea Parlamentului, dar presedintele islandez Olafur Ragnar Grimsson nu a fost de acord.

Proteste in Malta

De asemenea, cateva mii de protestatari s-au adunat duminica in Valletta pentru a cere demisia premierului Joseph Muscat, dupa ce scurgerea masiva de informatii Panama Papers a dezvaluit ca doi dintre aliatii sai politici si-au deschis companii offshore in paradisuri fiscale prin firma de avocatura Mossack Fonseca.

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.



Citeste si