Guvernul Austriei a semnalat intentia de a construi un gard la frontiera cu Italia, in zona Brenner, pentru oprirea imigrantilor extracomunitari, potrivit Mediafax. Intrebata despre aceasta situatie, Angela Merkel a declarat sambata seara ca este favorabila inchiderii punctului de frontiera Brenner in cazul unui aflux masiv de imigranti. Angela Merkel a precizat ca imigrantii clandestini trebuie inregistrati de autoritatile italiene.

Austria vrea crearea de urgenta a unei politii anti-imigratie

Austria si alte state central-europene vor depune eforturi pentru a convinge Uniunea Europeana sa creeze o noua structura auxiliara pentru ajutarea tarilor care se confrunta cu un aflux de imigranti, afirma ministrul austriac al Apararii, Hans Peter Doskozil, citat de site-ul agentiei Reuters.

Citeste si:

Austria propune crearea unei forte auxiliare care sa ofere asistenta Agentiei UE pentru frontiere (Frontex) in gestionarea afluxului de imigranti, informeaza Mediafax. "Propunerea se refera la o misiune mixta - civila si militara - care sa fie mobilizata unde va fi necesar", a declarat Doskozil. Sarcina noii structuri ar fi securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si deportarea extracomunitarilor care nu pot primi azil.

Hans Peter Doskozil a declarat vineri ca initiativa este sustinuta de Polonia, Cehia, Ungaria si Croatia, care au trimis deja o scrisoare cu aceasta propunere Federicai Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. Comisia Europeana a propus oficial, in decembrie 2015, crearea unei politii europene antiimigratie, care ar urma sa aiba 1.500 de membri si va putea fi detasata rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene printr-o decizie luata la Bruxelles care va putea fi blocata doar cu o majoritate a statelor membre.

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede infiintarea unei noi structuri cu efective terestre si maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin inlocuirea actualei Agentii pentru frontiere - Frontex. Forta de reactie va ar urma sa aiba un buget de 322 de milioane de euro pana in anul 2020. Comisia Europeana vrea sa aiba prerogativul de a mobiliza efectivele noii politii pentru frontiere fara consimtamantul statelor membre, o idee respinsa de unele tari.

Sursa foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock