Aproximativ 95 la suta din cele 220 de miliarde de euro acordate Greciei de la startul crizei financiare sub forma de imprumuturi prin intermediul mecanismului de salvare - bailout - au fost directionate spre salvarea bancilor europene, potrivit unui studiu realizat de catre Scoala Europeana de Management si Tehnologie (ESMT) din Berlin, citat de Ekathimerini.

Acest lucru inseamna ca 210 de miliarde de euro au ajuns de fapt in sectorul bancar din zona euro, in timp ce doar 5 la suta au ajuns in vistieria statului in Grecia. "Europa si Fondul Monetar International au salvat in principal, bancile si alti creditori privati, in ultimii ani", a conchis raportul, publicat recent, in ziarul german Handelsblatt.

Potrivit studiului, suma de 86,9 miliarde de euro a fost utilizata pentru a rambursa datorii vechi, 52,3 miliarde de euro pentru plata dobanzilor si 37,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene. Autorii acestui studiu au analizat fiecare imprumut in mod separat pentru a afla unde au ajuns de fapt banii si au concluzionat ca doar 9,7 miliarde de euro - mai putin de 5 la suta - au gasit calea catre bugetul de stat din Grecia in beneficiul cetatenilor.

Germania nu vrea reducerea datoriei Greciei

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca Grecia nu are nevoie de o relaxare a datoriei externe, atata vreme cat inca este sustenabila, potrivit Bloomberg.

Mecanismul European de Stabilitate incearca sa determine costurile de finantare a economiei Greciei pentru o perioada extinsa de timp, a spus ministrul german, Wolfgang Schaeuble, potrivit Mediafax. "Analiza de sustenabilitate a datoriei va determina daca sunt necesare masuri suplimentare pentru a ajuta economia Greciei. Eu cred cu tarie ca nu va fi necesar pentru urmatorii ani", a spus ministrul german de finante.

Campionii cumparaturilor...
Citeste si: Campionii cumparaturilor online in Europa: unde se afla Romania in...

Obligatiunile germane au crescut, vineri, pentru a treia zi consecutiv, dupa ce ministrii de finante europeni au spus ca nu vor ajunge la o intelegere legata de noua transa de imprumut pentru Grecia.

Sursa foto: btwcapture / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Guvernul si Inteligenta Artificiala:de ce trebuie sa semnam acordul UE