Acest lucru inseamna ca 210 de miliarde de euro au ajuns de fapt in sectorul bancar din zona euro, in timp ce doar 5 la suta au ajuns in vistieria statului in Grecia. "Europa si Fondul Monetar International au salvat in principal, bancile si alti creditori privati, in ultimii ani", a conchis raportul, publicat recent, in ziarul german Handelsblatt.

Potrivit studiului, suma de 86,9 miliarde de euro a fost utilizata pentru a rambursa datorii vechi, 52,3 miliarde de euro pentru plata dobanzilor si 37,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene. Autorii acestui studiu au analizat fiecare imprumut in mod separat pentru a afla unde au ajuns de fapt banii si au concluzionat ca doar 9,7 miliarde de euro - mai putin de 5 la suta - au gasit calea catre bugetul de stat din Grecia in beneficiul cetatenilor.

Germania nu vrea reducerea datoriei Greciei

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca Grecia nu are nevoie de o relaxare a datoriei externe, atata vreme cat inca este sustenabila, potrivit Bloomberg.

Mecanismul European de Stabilitate incearca sa determine costurile de finantare a economiei Greciei pentru o perioada extinsa de timp, a spus ministrul german, Wolfgang Schaeuble, potrivit Mediafax. "Analiza de sustenabilitate a datoriei va determina daca sunt necesare masuri suplimentare pentru a ajuta economia Greciei. Eu cred cu tarie ca nu va fi necesar pentru urmatorii ani", a spus ministrul german de finante.

Obligatiunile germane au crescut, vineri, pentru a treia zi consecutiv, dupa ce ministrii de finante europeni au spus ca nu vor ajunge la o intelegere legata de noua transa de imprumut pentru Grecia.

Sursa foto: btwcapture / Shutterstock