Ali al-Naimi, fostul ministru al petrolului din Arabia Saudita, era cunoscut in unele cercuri drept un soi de Alan Greenspan (economist american si fost presedinte al Federal Reserve) al industriei petroliere. Sauditii l-au demis sambata pe Ali al-Naimi printr-un decret regal, in contextul in care tara araba se confrunta cu incasari reduse substantial din exporturile de petrol.

Ali al-Naimi va fi inlocuit de Khalid Al-Falih, presedintele companiei petroliere de stat a tarii, Saudi Aramco. Demisia lui Ali al-Naimi vine la cateva saptamani dupa ce guvernul saudit a prezentat un plan de diminuare a dependentei fata de veniturile de petrol, in conditiile scaderii pretului. Ali al-Naimi, ministru al petrolului in Arabia Saudita din 1995, a fost o voce puternica impotriva reducerii productiei de petrol odata cu ieftinirea barilului, ceea ce a reprezentat o abatere de la tacticile sale din trecut, scrie MarketWatch.

El a castigat respectul la nivel mondial dupa transformarea celui mai mare cartel de petrol din lume, altfel cunoscut si sub numele de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), intr-o organizatie respectabila la nivel international. Ali al-Naimi a fost, de asemenea, arhitectul schimbarea politicii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol in 2014 de a mentine productia, in pofida unei supraabundente la nivel mondial, o miscare care a cantarit mult in piata petrolului brut si in ceea ce priveste preturile produselor petroliere.

Dupa ce a ajuns la 40$ / baril ca rezultat al intalnirii esuate de la Doha (unde statele OPEC si non-OPEC, inclusiv Rusia, au discutat despre asteptata "inghetare" a productiei), titeiul Brent s-a redresat si aproape ca a ajuns din nou la 45$ / baril, zilele trecute.

Northfoto / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri