Presedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a amenintat sambata, intr-un discurs rostit la Caracas, ca va confisca fabricile care si-au oprit productia si ca ii va inchide pe patronii lor, relateaza BBC News.

Liderul a subliniat ca tara trebuie sa isi reia productia, pentru a putea contracara criza economica profunda. Amenintarea vine dupa ce cea mai mare companie alimentara din tara, Polar Group, a oprit productia de bere si a acuzat Guvernul ca o impiedica sa importe orz. Proprietarul grupului, miliardarul Lorenzo Mendoza, este un critic vehement al presedintelui Nicolas Maduro, arata News.ro.

“Trebuie sa luam toate masurile pentru a recupera capacitatea de productie, paralizata de burghezie”, a spus presedintele la Caracas. “Oricine vrea sa o opreasca pentru a sabota tara ar trebui sa plece, iar cei care o fac trebuie sa fie incatusati si trimisi la PGV (Penitenciarul General Venezuelean – n.r.)”, a adaugat el. “Vom spune imperialismului si dreptei internationale ca oamenii sunt prezenti, cu instrumentele agricole intr-o mana si cu arma in alta (...), pentru a apara acest pamant sacru”, a precizat Nicolas Maduro.

De asemenea, el a anuntat ca, in weekendul viitor, vor avea loc exercitii militare pentru a contracara “amenintarile externe”. In aceste conditii, opozitia a strans 1,8 milioane de semnaturi pentru organizarea unui referendum in vederea demiterii lui Maduro. Comisia Electorala Nationala nu le-a verificat deocamdata, desi procesul ar fi trebuit sa se incheie in urma cu opt zile.

Activistii de opozitie se plang ca autoritatile nu ii lasa sa treaca la urmatoarea etapa, cand trebuie sa mai stranga patru milioane de semnaturi. Maduro a decretat vineri stare de urgenta timp de 60 de zile, invocand presupuse comploturi in tara membra OPEC, dar si in Statele Unite, pentru indepartarea de la putere a Guvernului sau.

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar economia sa a fost afectata grav de scaderea pretului titeiului in lume. Economia sa s-a contractat cu 5,7% anul trecut, iar rata inflatiei este estimata la peste 180%. Oamenii se confrunta cu o penurie servera de mancare, medicamente si bunuri de baza, iar Maduro sustine ca de vina sunt proprietarii de afaceri si razboiul economic purtat de Statele Unite impotriva Guvernului sau.

Populatia este nevoita sa stea ore la rand la cozi in fiecare saptamana pentru a putea cumpara produse de baze. In plus, energia electrica si apa au fost rationalizate. Venezuela a fost, ani la rand, cea mai dezvoltata tara din America Latina si a avut una dintre cele mai mari rate de consum.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri