Parlamentarul conservator pro-Brexit a amintit ca atat liderul nazist, cat si Napoleon, au esuat in acest demers, asa ca UE reprezinta “o tentativa de face lucrurile printr-o metoda diferita”. Intr-un interviu pentru Sunday Telegraph, Boris Johnson (foto) a declarat ca istoria europeana a fost martora la tentative repetate de a redescoperi “epoca de aur a pacii si prosperitatii din timpul Imperiului Roman”.

“Napoleon, Hitler, diversi oameni au incercat asta si s-a incheiat tragic. UE este o tenativa de a face lucrurile prin metode diferite”, a adaugat el. “Insa, exista problema eterna, aceea ca nu exista o loialitate fata de ideea de Europa”, a precizat Boris Johnson. “Nu exista nicio autoritate pe care cineva sa o respecte sau sa o inteleaga. Aceasta duce la un vid democratic enorm”, a adaugat el.

Parlamentarul laburist Yvette Cooper, care face campanie pro-UE, l-a acuzat pe Johnson ca joaca “jocuri foarte, foarte urate”. “Nu ar trebui sa incerce sa se joace cu cel mai intunecat si mai grav capitol din istoria Europei. UE a jucat un rol crucial in mentinerea pacii in Europa de atunci”, a subliniat ea.

Citeste si:

Schimbul de replici vine in conditiile in care ambele tabere si-au inasprit campania duminica. In conditiile in care mai sunt mai putin de sase saptamani pana la referendum, sondajele de opinie crediteaza campania pro si pe cea anti-UE aproape la egalitate in sondajele de opinie.

Intre timp, liderul formatiunii eurosceptice Nigel Farage si-a exprimat sustinerea fata de Boris Johnson, daca acesta va candida la functia de premier. El a declarat pentru Mail on Sunday ca este un “fan al lui Boris” si ca vrea ca acesta sa ii urmeze lui David Cameron, daca premierul va demisiona dupa referendumul din luna iunie.

Sursa foto: Agerpres