Italia va depune eforturi pentru a opri imigratia ilegala catre Austria prin punctul de trecere a frontierei Brenner, a declarat ministrul italian de interne Angelino Alfano, pe fondul temerilor ca Viena ar putea reintroduce controalele la pasul de trecere, relateaza DPA.

Austria vrea sa limiteze numarul de imigranti, dar Roma a descris inchiderea granitei drept o incalcare a regulilor UE si o tentativa neinspirata de propaganda din partea Guvernului de la Viena pentru a contracara ascensiunea Partidului Libertatii, de extrema-dreapta, arata News.ro. “Daca imigrantii vin aici (in Italia – n.r) crezand ca pot trece granita, fac un efort inutil”, a spus Alfano intr-o conferinta de presa organizata in pasul Brenner, dupa o intalnire cu omologul sau austriac Wolfgang Sobotka.

Alfano a precizat ca autoritatile italiene ii vor “prinde si vor duce in alte locuri” din Peninsula, unde li se va oferi dreptul de a depune cerere de azil. Cincizeci de politisti si 60 de militari suplimentari vor fi desfasurati pentru a inaspri controalele la punctul de trecere a frontierei. Salutand asigurarile primite de la ministrul italian, Sobotka a spus ca Viena va mentine planurile de controlare a frontierelor. “Trebuie sa spunem foarte clar ca nu mai este posibil sa treci prin Brenner ca migrant ilegal”, a explicat ministrul austriac.

Alfano a precizat ca omologul sau a sustinut propunerile Italiei privind migratia, care includ ca UE sa le ofere tarilor africane bani pentru a-si controla mai bine frontierele, o copie a acordului controversat semnat de blocul comunitar cu Turcia. Discutiile de vineri au parut sa reduca tensiunile italiano-austriece, dupa saptamani de replici dure si dupa ce comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, a avertizat Viena ca nu poate merge mai departe de controale temporare la punctul de trecere a frontierei Brenner.

Intre timp, Italia se confrunta cu un nou val de imigranti pe coasta sa. Numarul solicitantilor de azil care au ajuns in sudul Peninsulei l-a depasit in ultima perioada pe cel al celor care au sosit pe insulele elene. Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie, 31.219 imigranti au ajuns in Italia de la inceputul anului, dintre care 2.513 numai in perioada 4-11 mai. Majoritatea imigrantilor sunt nigerieni si senegalezi.

Sursa foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri