Economia Japoniei creste peste asteptari in primul trimestru

Economia Japoniei a inregistrat o crestere peste asteptari in primul trimestru, de 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sustinuta de consum si cheltuielile guvernamentale, dar si de cererea externa pentru produsele japoneze, reducand presiunea asupra premierului Shinzo Abe pentru lansarea unor noi masuri de stimulare, relateaza MarketWatch, citat de News.ro.

Analistii anticipau o crestere economica de numai 0,3% in primul trimestru. In primul trimestru din 2015, PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 1,7%.

Datele referitoare la cresterea economica contrasteaza cu o serie de indicatori publicati in ultima perioada, care au sustinut asteptarile ca Abe va lansa noi masuri de stimulare pentru generarea de crestere si nu va majora o taxa pe vanzari, asa cum era planificat pentru 2017.

Avansul PIB a fost alimentat de cheltuielile de consum, care au crescut cu 0,5% in primul trimestru, peste estimarile de 0,3%. Cheltuielile de consum asigura aproximativ 60% din PIB-ul japonez. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,7% in primele trei luni ale anului, iar investitiile fixe cu 0,3%.

Cererea externa neta a avut o contributie de 0,2 puncte procentuale la cresterea economica. Exporturile au avansat cu 0,6%, iar importurile au scazut pentru al doilea trimestru consecutiv.

Citeste si:
Human Rights Watch: Sportivii japonezi suferă agresiuni de la...
Human Rights Watch: Sportivii...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri