Mecanismul european de suspendare a scutirilor de vize, adoptat de ministrii de Interne din UE

Ministrii europeni de Interne s-au pronuntat pentru adoptarea unui mecanism de suspendare rapida a scutirilor de vize acordate unor tari terte si au exclus completarea pe termen scurt a listei beneficiarilor, din cauza unor temeri provocate de criza migratiei, relateaza Reuters.

Uniunea Europeana (UE) a promis sa-i scuteasca pe turci de la obligativitatea vizelor turistice pentru sejururi de scurta durata, in cadrul Acordului cu privire la migranti pe care l-a incheiat cu Ankara in martie, insa Bruxellesul reclama o reforma prealabila a legislatiei antiteroriste, ceea ce Guvernul turc a exclus, iar negocierile se afla in impas. In plus, mai multe state membre se tem sa-si deschida frontierele celor 79 de milioane de turci, musulmani in proportie de 97%, potrivit News.ro.

Cu scopul de a disipa aceste temeri, a fost conceput un mecanism de suspendare rapida a scutirii de la obligativitatea vizelor. Aceasta masura, aprobata vineri de ministri, este sustinuta de asemenea de Parlamentul European (PE), a carui unda verde este necesara. "Scutirea de vize prezinta mari avantaje pentru UE si tarile terte. Insa este necesar (...) sa ne asiguram ca ea nu conduce la abuzuri. Eu sunt incantat de faptul ca ne-am inteles astazi (vineri) asupra unui mecanism care faciliteaza actiunea impotriva acestor abuzuri", a declarat Klaas Dijkhoff, ministrul olandez de Interne, a carui tara detine presedintia semestriala a UE.

Scutirea de la vize priveste, pentru moment, aproximativ 60 de tari, inclusiv Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud, Venezuela, Israelul si Canada. De asemenea, in afara de Turcia, UE negociaza cu Ucraina, Georgia si Kosovo. Ministrul german de Interne Thomas de Maizière subliniaza ca nicio alta tara nu trebuie sa fie introdusa pe lista beneficiarilor, atat timp mecansimul de suspendare nu a intrat in vigoare. Omologul sau francez Bernard Cazeneuve a apreciat ca inscrierea pe lista a celor patru tari care poarta negocieri cu Bruxellesul nu este o chestiune de saptamani si nici de luni.

Sursa foto: Pixabay

Citeste si:
Ludovic Orban, către miniștri: Faceți controale la sânge
Ludovic Orban, către...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri