Zeci de mii de polonezi au iesit in strada in semn de protest fata de Guvern

Zeci de mii de oameni au iesit in strada in centrul Varsoviei sambata, in semn de protest fata de politicile Guvernului, care ameninta democratia, in conditiile in care tara a marcat 27 de ani de la primele alegeri relativ libere, relateaza AFP.

Fostii presedinti Bronislaw Komorowski si Aleksander Kwasniewski au condus multimea – circa 50.000 de oameni potrivit administratiei locale, 10.000 potrivit Politiei. Manifestantii au scandat “Libertate! Egalitate! Democratie!” si au fluturat drapele UE si poloneze. “Sunt impotriva acestui Guvern. Nu am votat pentru el. Cred ca incalca legile”, a spus Dorota Leszkowicz, un fost psiholog in varsta de 61 de ani, care s-a imbracat in culorile nationale, rosu si alb, potrivit News.ro.

Polonezii au iesit in strada si in mai multe orase pentru a marca aniversarea scrutinului semi-liber de pe 4 iunie 1989 – primul semn de democratie din Polonia, care au anuntat caderea pasnica a regimului comunist. Mitingurile au fost organizate de Comitetul pentru Apararea Democratiei (KOD), o miscare care a aparut ca opozitie la politicile adoptate de partidul de guvernare Lege si Justitie (PiS), care a preluat puterea in luna noiembrie.

Reformele, care i-au asigurat Guvernului un control sporit asupra presei si altor institutii si au slabit Curtea Constitutionala au criticii din tara si din strainatate. “Practic, PiS preia controlul asupra a tot”, a declarat Bethann Hubert, o americanca de 52 de ani care locuieste la Varsovia. “Este ingrozitor sa privesti”, a adaugat ea la mitingul de la Varsovia.

Reformele guvernamentale au starnit ingrijorare si la Bruxelles. Miercuri, Comisia Europeana a emis un avertisment fara precedent la adresa partidului de guvernare sa renunte la reforma privind Curtea Constitutionala, pentru ca, in caz contrar, risca sanctiuni. Ministrul de externe Witold Waszczykowski a minimalizat avertismentul european, numindu-l “o sugestie” care nu are caracter obligatoriu.

Citeste si:
Un polonez, printre eroii care s-au luptat cu teroristul din Londra
Atacul de la Londra: Un...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Sursa foto: t81/Shutterstock.com


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri