Fostii presedinti Bronislaw Komorowski si Aleksander Kwasniewski au condus multimea – circa 50.000 de oameni potrivit administratiei locale, 10.000 potrivit Politiei. Manifestantii au scandat “Libertate! Egalitate! Democratie!” si au fluturat drapele UE si poloneze. “Sunt impotriva acestui Guvern. Nu am votat pentru el. Cred ca incalca legile”, a spus Dorota Leszkowicz, un fost psiholog in varsta de 61 de ani, care s-a imbracat in culorile nationale, rosu si alb, potrivit News.ro.

Polonezii au iesit in strada si in mai multe orase pentru a marca aniversarea scrutinului semi-liber de pe 4 iunie 1989 – primul semn de democratie din Polonia, care au anuntat caderea pasnica a regimului comunist. Mitingurile au fost organizate de Comitetul pentru Apararea Democratiei (KOD), o miscare care a aparut ca opozitie la politicile adoptate de partidul de guvernare Lege si Justitie (PiS), care a preluat puterea in luna noiembrie.

Reformele, care i-au asigurat Guvernului un control sporit asupra presei si altor institutii si au slabit Curtea Constitutionala au criticii din tara si din strainatate. “Practic, PiS preia controlul asupra a tot”, a declarat Bethann Hubert, o americanca de 52 de ani care locuieste la Varsovia. “Este ingrozitor sa privesti”, a adaugat ea la mitingul de la Varsovia.

Reformele guvernamentale au starnit ingrijorare si la Bruxelles. Miercuri, Comisia Europeana a emis un avertisment fara precedent la adresa partidului de guvernare sa renunte la reforma privind Curtea Constitutionala, pentru ca, in caz contrar, risca sanctiuni. Ministrul de externe Witold Waszczykowski a minimalizat avertismentul european, numindu-l “o sugestie” care nu are caracter obligatoriu.

Sursa foto: t81/Shutterstock.com