Elvetienii sunt chemati duminica pentru un referendum privind o propunere unica in lume de a oferi tuturor cetatenilor, dar si imigrantilor care au drept de rezidenta in tara de mai mult de cinci ani un venit de baza, neconditionat, pentru a lupta impotriva saraciei, inegalitatii si pentru a oferi un trai “demn” tuturor, relateaza AFP.

Propunerea de a crea un Venit Universal de Baza (Unversal Basic Income, UBI) a strans 100.000 de semnaturi. Proiectul vizeaza reformarea sistemului de ajutoare sociale prin oferirea unei sume fixe de bani, lunare, fiecarei locuitor. Spre deosebire de ajutor de somaj, UBI este garantat si neconditionat, astfel ca oamenii pot alege daca vor sa lucreze in continuare si sa castige mai multi bani sau prefera sa stea acasa, potrivit News.ro.

Ideea este extrem de controversata. Guvernul elvetian si aproape toate partidele politice din tara le-au cerut alegatorilor sa respinga propunerea, indemn pe care 72% dintre alegatori sunt dispusi sa il asculte, arata sondajele de opinie. Cu toate acestea, sustinatorii initiativei s-au mobilizat si au strans suficienti bani pentru a-si demonstra ideea, oferind 2.500 de franci elvetieni (2.250 de euro) lunar unei persoane, timp de un an. Castigatorul a fost desemnat prin tragere la sorti.

Carole, care primeste suma, le-a multumit pe YouTube organizatorilor loteriei si a declarat ca vrea sa isi continue studiile. “Este o mare usurare sa stiu ca pot studia, iar venitul meu este asigurat”, a spus ea. Criticii spun ca initiativa este un “vis marxist” si au avertizat ca, pe de o parte, costurile vor fi enorme, iar pe de alta nenumarate persoane vor renunta la locul de lupta. „Daca platesti oamenii sa nu faca nimic, nu vor face nimic”, a declarat profesorul de economie de la Geneva Graduate Institute, Charles Wyplosz.

Acest avertisment este respins de sustinatorii UBI, care considera ca oamenii vor, prin natura lor, sa fie productivi, iar venitul garantat le-ar oferi mai multa flexibilitate sa isi aleaga activitatile pe care le pretuiesc cel mai mult. “Timp de secole aceasta a fost considerata o utopie; dar, in prezent, nu numai ca a devenit posibil, este indispensabil”, a explicat unul dintre liderii campaniei pentru UBI, Ralph Kundig.

Votul de duminica se refera numai la principiul acordarii UBI. Detaliile privind suma platita si cum va fi finantata aceasta vor fi stabilite mai tarziu, daca initiativa va fi aprobata. Discutiile s-au concentrat pana in prezent pe suma de 2.500 de franci pe luna de adult si 625 de franci de copil. Suma poate parea mare, dar abia acopera supravietuirea intr-una dintre cele mai scumpe tari din lume, ceea ce inseamna ca oamenii vor fi suficient de stimulati sa lucreze, spun sustinatorii UBI. Autoritatile au estimat ca vor avea nevoie de 25 de miliarde de franci anual pentru a acoperi costurile unei astfel de initiative, ceea ce va necesita reduceri importante de cheltuieli sau cresteri de taxe.

Sursa foto: Shutterstock / EM Karuna

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri