Fortele loiale Guvernului de uniune nationala (GNA) "au preluat controlul asupra portului Sirt si s-au instalat in el", a declarat pentru AFP Reda Issa, un reprezentant de la biroul de informatii al unei ofensive lansate in urma cu o luna in vederea cuceririi orasului si regiunii Sirt de la Statul Islamic, potrivit News.ro. Aceste forte au cucerit, de asemenea, mai multe cartiere rezidentiale din estul localitatii, potrivit lui Issa. Confruntari violente au avut loc intre jihadisti si fortele GNA inainte de preluarea controlului asupra portului, situat tot in estul orasului.

Issa a anuntat 11 morti si 45 de raniti vineri in randul fortelor loiale GNA, majoritatea impuscati de combatanti jihadisti postati pe acoperisurile unor cladiri. Situat la aproximativ 450 de kilometri est de Tripoli si aflat pe mana Statului Islamic de un an, Sirtul este principala baza a gruparii jihadiste in Libia, o tara in care s-a implantat la sfarsitul lui 2014, pe fondul haosului politic si in domeniul securitatii ce domenste de la revolta prin care a fost indepartat de la putere, in 2011, fostul dictator libian Muammar al-Gaddafi.

Potrivit lui Reda Issa, fortele proguvernamentale incercuiesc in prezent combatanti jihadisti intr-un sector de cinci kilometri patrati situat intre centrul si nordul orasului. Ele blocau deja, de mai multe zile, faleza orasului cu ajutorul Marinei. Fortele loiale GNA, alcatuite in principal din militii din orasul Misrata, au intrat miercuri in Sirt si inainteaza de atunci in interitorul localitatii, sustinute de bombardamente aeriene si tiruri de artilerie grea.

Emisarul ONU pentru Libia s-a declarat sambata, intr-un mesaj postat pe Twitter, "impresionat de progresele rapide ale fortelor loiale GNA" la Sirt. Un consilier apropiat presedintelui american Barack Obama a declarat vineri ca Statele Unite considera incurajatoare inaintarea fortelor GNA, in pofida faptului ca "situatia ramane fluctuanta" la Sirt.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock