13 Iunie 2016

Presedintele moldovean Nicolae Timofti indeamna UE sa mentina sanctiunile impuse Rusiei



Nicolae Timofti, presedintele din Republica Moldova, indeamna Uniunea Europeana (UE) sa mentina sanctiunile economice impuse Rusiei, subliniind ca regiunea separatista moldoveana Transnistria a fost "primul experiment" al Kremlinului in alimentarea conflictelor separatiste, relateaza Radio Free Europe-Radio Liberty.

Cu mult inainte sa-i fie impuse sanctiuni in legatura cu criza din Ucraina, Moscova a sustinut eforturi separatiste in Transnistria si continua sa impiedice eforturile Chisinaului de a se integra in UE, a declarat Nicolae Timofti vineri in cadrul unei vizite a premierului ceh Boguslaw Sobotka, potrivit News.ro.

"Interesul Rusiei de a-si pastra influenta in aceasta zona reprezinta un obstacol serios in calea apropierii (Republicii) Moldova de Uniunea Europeana", iar de aceea este necesar ca sanctiunile care i-au fost impuse de Statele Unite si UE sa fie mentinute, a subliniat seful statului, citat intr-un comunicat emis de presedintie. Nicolae Timofti acuza Rusia ca sustine in continuare eforturile separatiste.ale Tiraspolului, care si-a proclamat independenta fata de Chisinau in 1990, dar care nu este recunoscuta de comunitatea internationala.

Moscova pare ca se afla in spatele unor eforturi, in prezent, de extindere a separatismului si in alte zone ale tarii, a denuntat Nicolae Timofti, citat in comunicat. Presedintele moldovean a insistat de asemenea asupra necesitatii retragerii militarilor si armamentului rus din Transnistria, conform angajamentelor pe care Moscova si le-a asumat prin Acordul OSCE din 1999.



Citeste si