Ea a declarat pentru BBC ca referendumul britanic poate antrena un efect de domino de cereri de organizare a unor referendumuri si de solicitare a unor conditii preferentiale si in alte state membre, potrivit News.ro. "Un efect de revarsare va fi, din pacate, resimtit, adanc resimtit", a declarat Wallstrom. "Va fi rau indiferent de rezultat", a apreciat ea. Referendumul britanic va avea loc pe 23 iunie.

Potrivit unui sondaj realizat pentru ziarul The Independent, publicat vineri seara, tabara "Leave" inregistreaza un avans de zece puncte procentuale.
Wallstrom a apreciat ca, in cazul unui Brexit, alte tari ar putea urma exemplul britanic. "Acest lucru ar putea afecta alta state membre UE, care vor spune 'ei, bine, daca ei pot pleca, poate ca ar trebui sa organizam si noi referendumuri si poate ca vom pleca si noi'", a declarat ea in emisiunea BBC This Week's World de sambata.

Insa alte tari pot urma exemplul Marii Britanii si in eventualitatea unui vot in favoarea ramanerii in UE, a spus Wallstrom. "Daca (britanicii) raman (in UE), acest lucru poate determina alte tari sa spuna 'ei, bine, ei au negociat, au cerut un tratament special. De ce sa nu cerem si noi?'", a declarat ea.

Citeste si:

Wallstrom si-a exprimat speranta ca regatul sa ramana in UE, subliniind ca britanicii sunt parteneri comerciali ai suedezilor si ca aproximativ 90.000 de suedezi traiesc in aceasta tara. "Va fi o problema de instabilitate, iar industriilor nu le place instabilitatea", a spus ea.

Sefa diplomatiei suedeze a confirmat, de asemenea, introducerea unor reglementari si legi stricte in domeniul comertului cu armament cu tari care nu sunt considerate democratii depline. Suedia a renuntat anul trecut la un controversat contract in domeniul armamentului cu Arabia Saudita. Regatul si-a rechemat ambasadorul de la Stockholm dupa ce Wallstrom a criticat situatia drepturilor omului in aceasta tara din regiunea Golfului Persic.

Sursa foto: Iakov Kalinin / Shutterstock