Declaratiile liderului rus sunt primele care privesc referendumul pentru statutul Regatului Unit in UE. In ultimele luni, politicienii si analistii au speculat ca Vladimir Putin ar putea sa fie multumit de ideea Brexitului, care ar slabi blocul comunitar in fata amenintarilor, potrivit News.ro.

Insa, Putin a dezmintit asemenea zvonuri, explicand ca rusii prefera sa negocieze cu o Uniune Europeana puternica si unita.

”Nu cred ca este foarte potrivit sa implici Rusia in toate problemele lumii, chiar si atunci cand nu avem nicio participatie, Rusia este prezentata drept o sperietoare de ciori. Oamenii civilizati nu procedeaza in acest mod. In ceea ce-l priveste pe prim-ministrul britanic, cred sincer ca este o mare problema cu Brexitul. In primul rand, de ce a initiat referendumul? De ce ar fi facut asa ceva? Deci voia sa santajeze sau sa sperie pe cineva, impotriva cui se lupta?”, a sustinut liderul rus.

Citeste si:

De asemenea, Vladimir Putin a precizat ca problema iesirii Marii Britanii din UE nu ii intereseaza pe rusi, iar el nu isi poate oferi parerea sincera.
Potrivit jurnalistilor, presedintele rus este extrem de bine informat cu privire la dezbaterile interne ale britanicilor privind statutul tarii in UE. Mai mult, acesta a explicat ca standardele europene privind pescuitul ar fi putut sa starneasca furia britanicilor.

”Cine poate sa prezica? Nimeni nu poate sa faca asa ceva. Am propria parere cu privire la aceasta problema, insa ma voi abtine din a ghici rezultatul referendumului. Cred ca ar fi nepotrivit din partea mea sa actionez intr-un asemenea mod. Orice as spune ar fi interpretat in beneficiul celalaltei tabere.

Problema este a cetatenilor europeni si a britanicilor”, a sustinut liderul de la Kremlin. Vladimir Putin participa la Forumul Economic International de la Sankt Petesburg alaturi de invitati occidentali, printre care se numara presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si premierul italian Matteo Renzi.

Sursa foto: ID1974/Shutterstock.com