Carney ar dori sa reduca dobanda de referinta a Bancii Angliei pentru a stimula economia si pentru a reduce efectele referendumului referitor la iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana. FTSE 100, indexul principal al Bursei de la Londra, a inregistrat scaderi si de 6,4% intr-o singura zi, dupa desfasurarea referendumului. Dupa declaratiile lui Carney, bursa a urcat rapid, ajungand sa depaseasca chiar nivelul atins inainte de Brexit. Atat bancile, cat si deponentii, nu au acum motive de fericire, scrie News.ro.

”Cu dobanzi mai mici, bancilor le va fi tot mai greu sa faca profituri. Diferenta dintre ratele platite de debitori catre banca si cea a dobanzilor platite de banca deponentilor va fi tot mai mica”, avertizeaza analistii britanici. Analistii Deutsche Bank au avertizat deja ca o perioada prea lunga cu dobanzi foarte mici nu va ajuta deloc un sistem bancar european care inca nu si-a revenit complet dupa criza. Totodata, economia britanica ar putea inregistra un ritm mult mai scazut al cresterii in acest an, pe fondul tensiunilor din pietele financiare, se arata intr-un raport al Goldman Sachs.

Cresterea pietei imobiliare ar putea incetini, pe fondul unui pesimism crescut al investitorilor si al reticentei consumatorilor, iar numarul creditelor neperformante ar putea creste. Cel putin doua mari banci britanice, Royal Bank of Scotland si Lloyds, raman la niveluri mai mici cu peste 20% fata de nivelul de dinainte de referendum, desi majoritatea companiilor au crescut sau depasit nivelul anterior.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock