Atacuri aeriene si bombardamente intensive ale artileriei grele au vizat sambata, timp de mai multe ore, Jairoud, o localitate aflata la aproximativ 60 de kilometri nord-est de capitala siriana, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul in Marea Britanie. Aceste bombardamente au fost efectuate ca represalii fata de moartea unui pilot din cadrul aviatiei siriene, capturat de gruparea islamista rebela Jaich al-Islam, dupa prabusirea avionului din cauza unei "probleme tehnice", scrie News.ro.

Regimul a acuzat gruparea ca l-a ucis. Bilantul raidurilor a continuat sa creasca inca de sambata. Potrivit acestui ultim bilant, prezentat de Observator duminica, 43 de persoane au fost ucise, inclusiv doi membri ai corpului medical, dar si femei si copii. Jairoud, o localitate situata in regiunea muntoasa Qalamoun, a fost ocolita de violente, de mai bine de doi ani, dupa incheierea unui armistitiu intre regim si autoritatile locale.

Sambata seara tarziu, persoane influente din Jairoud au ajuns la un nou acord cu reprezentanti ai regimului "cu privire la plecarea combatantilor din oras si predarea corpului pilotului mort, in schimbul incetarii bombardamentelor", a declarat directorul Observatorului Rami Abdel Rahmane.

Potrivit unei pagini de Facebook administrate de militanti de la Jairoud, rebeli au inceput, in noaptea de sambata spre duminica, sa se retraga din pozitii din jurul orasului. In aceasta localitate sunt prezente gruparile islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului) si Ahrar al-Sham, dar si gruparea jihadista Frontul Al-Nusra, filiala siriana a Al-Qaida. Razboiul complex din Siria, in care se infrunta multipli actori locali, regionali si internationali, a izbucnit in 2011. Peste 280.000 de oameni au fost omorati in acest razboi.

Sursa foto: Oleg Zabielin / Shutterstock