11 Iulie 2016

FMI a redus estimarile de crestere, din cauza Brexit, a economiei zonei euro



FMI a redus estimarile referitoare la cresterea economica a zonei euro in anii urmatori, din cauza incertitudinilor economice si politice provocate de votul britanicilor peste iesirea din Uniunea Europeana, transmite MarketWatch.

In raportul anual al FMI referitor la economia zonei euro, Fondul descrie o perspectiva mai intunecata decat in urma cu patru saptamini, cand a publicat o analiza preliminara pentru regiune, conform News.ro

Institutia anticipeaza ca PIB-ul zonei euro va creste cu 1,6% in acest an, sub ritmul de 1,7% anticipat inainte de referendului britanic din 23 iunie. Anul viitor, cresterea economica din regiune va incetini la 1,4%, fata de estimarea anterioara, de 1,7%. Efectul Brexit-ului va dura pana in 2018, cand economia zonei euro ar urma sa creasca cu 1,6%, in loc de 1,7%.

Inflatia din acest an va ramane la un nivel foarte scazut, de doar 0,2%, sub prognoza de 0,3% anuntata de FMI inainte de referendum, si va accelera la 1,1%, in loc de 1,2% in 2017, datorita preturilor mai mari ale energiei. Mahmood Pradhan, director adjunct al departamentului european al FMI, a spus ca estimarile se bazeaza pe faptul ca Marea Britanie va mentine o relatie apropiata cu UE, similara cu cea a Norvegiei, si va pastra accesul la piata interna a Uniunii.

Un astfel de scenariu ar necesita ca Marea Britanie sa continue apllicarea majoritatii legilor europene, inclusiv cele care permit libera circulatie a persoanelor si dreptul la munca, reglementari respeinse de majoritatea sustinatorilor Brexit. Impactul va fi mai mare decat daca Marea Britanie va intrerupe legaturile cu UE si se va limita la reglementarile comerciale ale Organizatiei Mondiale ale Comertului, a spus Pradhan.



Citeste si