Guvernul britanic a respins oficial petitia semnata de peste patru milioane de persoane pentru organizarea unui al doilea referendum privind apartenenta Marii Britanii la UE, relateaza AFP.

Cabinetul a explicat ca Guvernul nu a fixat o rata minima de participare atunci cand Parlamentul a aprobat legea pentru organizarea consultarii populare.
Mai mult, premierul David Cameron a spus clar in legislativ, pe 27 iunie, ca referendumul a fost “unul dintre cele mai ample exercitii democratice din istoria Marii Britanii”, in conditiile in care peste 33 de milioane de oameni au votat, scrie News.ro.

“Premierul si Guvernul au spus clar ca acesta a fost un vot unic intr-o generatie si, dupa cum a spus prim-ministrul, decizia trebuie respectata”, a explicat Ministerul britanic de Externe, in numele Guvernului.

“Acum trebuie sa ne pregatim pentru procesul de iesire din UE, iar Guvernul este decis sa asigure cel mai bun rezultat posibil pentru poporul britanic in urma negocierilor”, se adauga in raspunsul oficial.

„Noi, subsemnatii, ii cerem Guvernului Maiestatii Sale, sa implementeze o regula potrivit careia, daca votul pentru ramanerea sau iesirea din (UE – n.r.) este sub 60%, la o rata de participare de sub 75%, atunci ar trebui sa existe un nou referendum”, scrie in textul petitiei.

Citeste si:
Brexit: Acordul cu UE nu va fi modificat de Parlamentul britanic
Brexit: Boris Johnson nu va...

Aproape 52% dintre britanici au votat pentru iesirea din UE, iar circa 48% au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor. Rata de participare a fost de 72%.

Cand o petitie de pe site-ul Parlamentului strange peste 100.000 de semnaturi, Comisia pentru Petitii o analizeaza in vederea unei dezbateri parlamentare.

Intre 2.000 si 6.000 de oameni urmeaza sa ia parte sambata la picnicul anti-Brexit More in Common (Mai mult in comun). Participantii se vor strange in Green Park, aflat langa Buckingham Palace, resedinta oficiala a reginei Elizabeth a II-a.

Un miting a avut loc la Londra pe 3 iulie, cand peste 40.000 de oameni au protestat in capitala britanica pentru a-si exprima nemultumirea fata de premierul demisionar David Cameron, pentru ca a organizat referendumul. Ei au fluturat drapele europene si au scandat: “Te iubim UE”.

Citeste si:
Uniunea Europeana si Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit
Uniunea Europeana si Marea...

Sursa foto: shockfactor.de/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Brexit: Ambasadorii statelor UE au decis o amanare cu trei luni