Fostul angajat al UBS care s-a declarat vinovat in fata autoritatilor franceze este Patrick de Fayet, fostul adjunct la sefia operatiunilor UBS in Franta, potrivit unor surse citate de publicatia franceza, scrie News.ro.

"Un fost angajat al UBS Franta, care a parasit banca in 2009, a decis sa isi recunoasca vinovatia", a comentat sec UBS, intr-un comunicat. Parchetul francez a inceput urmarirea penala impotriva bancii elvetiene si a filialei sale din Franta, pentru acuzatii de realizare de oferte ilegale si de complicitate agravata la frauda fiscala.

De asemenea, cinci fosti sefi ai UBS sunt si ei urmariti penal. Cu toate acestea, banca elvetiana neaga acuzatiile.

Citeste si:

"Nici rechizitoriul, nici decizia fostului angajat nu schimba in niciun fel pozitia bancii", a precizat UBS, in comunicatul mentionat. Magistratii francezi suspecteaza banca elvetiana ca au organizat un intreg sistem de spalare de bani, ce permitea cetatenilor francezi sa-si ascunda averile de Fisc.

Operatiunea ar fi avut loc intre 2004 si 2012 si ar fi devenit o adevarata obisnuinta perntru banca elvetiana, fapt considerat agravant de catre procurori. In cadrul anchetei, UBS a platit deja o cautiune de 1,1 miliarde de euro, insa banca risca o amenda de 3,75 miliarde euro, la care se adauga jumatateb din fondurile care au facut obiectul actiunilor ilegale.

Magistratii francezi au calculat ca suma totala pe care risca sa o plateasca UBS din cauza acuzatiilor se ridica la 4,88 miliarde euro, un nivel-record pentru un astfel de caz.

Sursa foto: NYCStock / Shutterstock.com