Banca elvetiana UBS risca o amenda-record de aproape 5 miliarde de euro in Franta, dupa ce unul dintre fostii sai angajati s-a declarat vinovat de complicitate la atragerea ilegala a unor clienti francezi, care au fost ajutati de banca elvetiana sa isi ascunda averile de fiscul francez, relateaza Le Figaro.

Fostul angajat al UBS care s-a declarat vinovat in fata autoritatilor franceze este Patrick de Fayet, fostul adjunct la sefia operatiunilor UBS in Franta, potrivit unor surse citate de publicatia franceza, scrie News.ro.

"Un fost angajat al UBS Franta, care a parasit banca in 2009, a decis sa isi recunoasca vinovatia", a comentat sec UBS, intr-un comunicat. Parchetul francez a inceput urmarirea penala impotriva bancii elvetiene si a filialei sale din Franta, pentru acuzatii de realizare de oferte ilegale si de complicitate agravata la frauda fiscala.

De asemenea, cinci fosti sefi ai UBS sunt si ei urmariti penal. Cu toate acestea, banca elvetiana neaga acuzatiile.

"Nici rechizitoriul, nici decizia fostului angajat nu schimba in niciun fel pozitia bancii", a precizat UBS, in comunicatul mentionat. Magistratii francezi suspecteaza banca elvetiana ca au organizat un intreg sistem de spalare de bani, ce permitea cetatenilor francezi sa-si ascunda averile de Fisc.

Citeste si:
O grupare de romani a furat radiatoarele din trenurile franceze
O grupare de romani a furat...

Operatiunea ar fi avut loc intre 2004 si 2012 si ar fi devenit o adevarata obisnuinta perntru banca elvetiana, fapt considerat agravant de catre procurori. In cadrul anchetei, UBS a platit deja o cautiune de 1,1 miliarde de euro, insa banca risca o amenda de 3,75 miliarde euro, la care se adauga jumatateb din fondurile care au facut obiectul actiunilor ilegale.

Magistratii francezi au calculat ca suma totala pe care risca sa o plateasca UBS din cauza acuzatiilor se ridica la 4,88 miliarde euro, un nivel-record pentru un astfel de caz.

Sursa foto: NYCStock / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Coronavirus: Primul deces raportat in Franta. La cat a ajuns bilantul mondial
Setari Cookie-uri