18 Iulie 2016

Lovitura de stat din Turcia: de ce armata considera ca Recep Tayyip Erdogan este o amenintare la adresa democratiei



Vineri dupa-amiaza, o factiune din armata turca a lansat o tentativa de lovitura de stat care viza rasturnarea guvernului presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Liderii acestei factiuni au pretins ca vorbesc in numele tuturor fortelor armate turce si ca au recurs la aceasta initiativa in scopul protejarii democratiei.

Informatiile sunt inca neclare cu privire la cine s-ar afla in spatele acestei factiuni. Recep Tayyip Erdogan a dat vina pe liderii miscarea loiala clericului Fethullah Gulen, aflata in opozitie, agentia de presa Anadolu arata ieri ca fostul general Muharrem Kose, indepartat recent din functie de regimul de la Ankara, s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat, iar mai recent a aparut informatia ca presupusul lider al tentativei de lovitura de stat din Turcia este Okin Ozturk, fost comandant al avionului prezidential turc din 2013 pana in 2015, cand a devenit membru al Consiliului Militar Suprem din tara. "Fortele militare turce au preluat complet administrarea tarii pentru restabilirea ordinii constitutionale, a drepturilor omului si a libertatii", se arata in declaratia facuta publica de catre respectiva factiune.

Fraza anterioara poate suna putin iesita din context, in conditiile in care presa noteaza ca Recep Tayyip Erdogan si partidul sau au fost alesi democratic. Dar, are sens pentru turci. Republica turca moderna a fost infiintata in 1923 de catre Mustafa Kemal Ataturk, un fost ofiter militar, adeptul unui nationalism democratic si al secularismului, curent numit acum Kemalism, in Turcia. Ca urmare, armata turca se vede pe sine drept un aparator al acestui curent, fapt pentru care a rasturnat numai putin de patru guverne pana acum in Turcia, dupa anul 1960, in numele protejarii democratiei de haos si influenta islamica.

Astfel, Recep Tayyip Erdogan reprezinta o amenintare la adresa democratiei turce si a secularismului, in opinia acestei factiuni. De ce? El conduce AKP, un partid islamist moderat, care a "reformat", de exemplu, invatamantul turc dupa directiile islamice. A redus substantial libertatea presei in Turcia si a recurs la modificari constitutionale care ar consolida puterea in mainile presedintelui. Armata a fost socant de linistita, cu privire la aceste evolutii in ultimii ani, ceea ce inseamna ca pe multi Recep Tayyip Erdogan i-ar fi intimidat cu succes pana acum.

Lovitura de stat pare insa ca a esuat. Cel putin 161 de oameni au fost ucisi, iar alti 1.500 au fost arestati in ciocnirile din noaptea de vineri spre sambata. De asemenea, aproape 3.000 de militari au fost arestati in legatura cu tentativa de lovitura de stat.



Citeste si