Tentativa de lovitura de stat care a avut loc in Turcia va afecta consumul si companiile, in special in sectorul turismului, avertizeaza analisti citati de publicatia araba The National, potrivit News.ro.

Aceasta tentativa ”scoate in evidenta fractiunile politici profunde din economia turca”, a declarat Ketaki Sharma, fondator si director executiv la firma de cercetari Algorithm Research din Dubai. Sharma a spus ca tentativa de lovitura de stat va afecta economia turca pe doua cai, prin reducerea consumului intern si a numarului mai mic de vizitatori straini, pe fondul incertitudinilor politice, si prin accesul mai limitat al companiilor la finantare.

Potrivit datelor aferente lunii mai, numarul vizitatorilor din Rusia a scazut cu 92%. Rusia a fost a doua mare piata sursa pentru turisti a Turciei, dar relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit dupa ce armata turca a doborat un avion militar rus in apropierea granitei cu Siria, in noiembrie 2015.

Compania de analiza Oxford Economics a estimat ca turismul din Turcia se va contracta cu 5% in acest an si cu 5,4% in 2017. Turkish Airlines ar urma sa suporte cel mai mare impact al loviturii de stat, potrivit analistilor. Compania incearca sa puna in aplicare un plan agresiv de transformare a Istanbulului intr-un centru global de tranzit intre Americi, Europa si Asia.

In 2018 urmeaza sa fie deschis un nou aeroport la Istanbul, care va deservi intr-o prima faza peste 80 de milioane de pasageri, iar ulterior 150 de milioane. “Turkish Airlines va resimti din nefericire impactul acestui eveniment”, a spus Mark Martin, director general al firmei Martin Consulting, din Dubai. Martin a explicat ca daca evenimentele de dupa puciul militar vor fi asociate instabilitatii regionale si desprinderea tarii de conducere, este probabil ca Turkish Airlines sa inregistreze un regres, atat financiar cat si in privinta cotei de piata.

Citeste si:
Cele mai noi zboruri: Unde pot calatori romanii in 2020
Cele mai noi zboruri: Unde...

Chiar si inainte de puci, operatorul aerian, care obtine 60% din venituri din Partea pasagerilor aflati in tranzit, era in curs de redresare dupa atacul terorist de acum douA saptamani din aeroportul Ataturk din Istanbul, in care 41 de oameni au murit si 239 au fost raniti.

Intre timp, multi operatori aerieni si-au suspendat sau limitat zborurile catre Turcia. Compania Emirates a anulat sambata cursele catre Istanbul si a anuntat ca va continua sa monitorizeze cu atentie situatia. Qatar Airways a anuntat sambata dupa-amiaza ca a reluat cursele spre Istanbul.

FMI a estimat in aprilie ca cresterea economiei Turciei va incetini de la 4% anul trecut la 3,8% in 2016, 3,4% anul viitor si 3,5% in 2018.

Citeste si:
Un nou aeroport in Romania, functional de la finalul anului 2020
Un nou aeroport in Romania,...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum transforma realitatea virtuala calatoriile in 2020