Cadrele didactice universitare nu au dreptul sa calatoreasca in strainatate, in urma unei decizii luate de catre autoritatile turce. Masura survine dupa ce Guvernul le-a ordonat tuturor decanilor universitari, 1. 577 la numar, sa demisioneze, conform televiziunii de stat TRT, conform News.ro

O alta masura luata de autoritatile din Turcia a fost suspendarea licentelor a 21.000 de profesori din invatamantul privat, ceea ce ridica numarul persoanelor suspendate din functie in tara la aproape 60.000, potrivit Bloomberg.

Guvernul suspecteaza mediile academice de legaturi cu clericul de opozitie Fethullah Gulen, pe care il acuza de organizarea tentativei de lovitura de stat de saptamana trecuta. Acesta neaga acuzatiile.

24 de posturi de radio si televiziune acuzate de legaturi cu Gulen au ramas fara licenta

Premierul Binali Yildirim sustine ca Gulen conduce o “organizatie terorista”. “Ii vom smulge din radacini”, a spus el in parlament. Turcia exercita presiuni asupra Statelor Unite sa il extradeze pe Gulen, iar aceasta chestiune a fost evocata in cursul unei discutii telefonice intre presedintele american Barack Obama si presedintele Erdogan, ce a avut loc marti.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca decizia privind o eventuala extradare va fi luata in baza tratatului dintre cele doua tari.

In replica, un purtator de cuvant al Guvernului turc a sugerat ca Statele Unite ar trebui sa il extradeze pe cleric “pe baza suspiciunilor”, in loc sa ceara dovezi factuale.

“Exista o suspiciune foarte puternica, privind implicarea (lui Gulen – n.r.) in tentativa de lovitura de stat. Deci acesta este un motiv suficient”, a spus purtatorul de cuvant Ibrahim Kalin.

Pe de alta parte, Gulen a descris drept “ridicola” acuzatia ca s-ar afla in spatele puciului. “Cer Guvernului Statelor Unite sa respinga orice efort de abuz vizand procesul de extradare pentru lansarea de razbunari politice”, a spus el intr-un comunicat. Toate aceste decizii au alarmat ONU, care a cerut Turciei sa respecte statul de drept si drepturile omului. Potrivit bilantului oficial, lovitura de stat de vineri s-a soldat cu 232 de morti si 1.541 de raniti.

Sursa foto: Frannyanne / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Instanta refuza extradarea jurnalistului turc ceruta de Erdogan
Setari Cookie-uri