Christine Lagarde isi va pastra functia de director general al FMI si va evita probabil o pedeapsa cu inchisoarea, dupa ce un tribunal din Franta a decis ca trebuie sa fie judecata pentru neglijenta in serviciu in scandalul legat de despagubirile platite de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie, in 2008, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

Lagarde a pierdut vineri apelul la o decizie din decembrie a justitiei, ca trebuie sa fie judecata pentru neglijenta in 2008, perioada in care, in calitate de ministru de Finante al Frantei, ar fi facilitat despagubirea lui Tapie. Cazul lui Lagarde va fi audiat de o comisie speciala care a mai gasit vinovati ministri fara sa ii condamne la inchisoare.

Istoricul deciziilor comisiei, care judeca fapte ale unor ministri comise in timpul mandatelor, si sustinerea puternica acordata de statele membre ale FMI pe parcursul cazului Tapie arata ca exista o probabilitate redusa ca procesul sa fie mai mult de o distragere a lui Lagarde de la rolul de lider al Fondului.

Nu a fost stabilita inca o data pentru proces, care ar urma sa dureze circa o saptamana. ”Nu cred ca cineva simte cu adevarat ca este o problema care ii submineaza eficienta si daca va primi o pedeapsa de inchisoare cu suspendare ea isi va continua mandatul”, a spus Edwin Truman, fost oficial al Trezoreriei americane, in prezent membru al Peterson Institute for International Economics in Washington.

Statele Unite continua sa aiba un mare respect pentru Lagarde, a declarat un oficial al Trezoreriei americane aflat la reuniunea G20 din Chengdu, China.
La reuniunea G20 participa si sefa FMI si secretarul Trezoreriei SUA, Jacob J. Lew.

Lagarde este acuzata ca in 2008 nu a reusit sa blocheze un proces de arbitraj care a pus capat unui litigiu dintre fosta banca franceza de stat Credit Lyonnais si Tapie, om de afaceri si sustinator al fostului presedinte Nicolas Sarkozy.

Tapie a incasat o despagubire de circa 285 de milioane de euro, redusa ulterior la zero de catre o curte de apel. Acuzatia de neglijenta in folosirea banilor publici implica o pedeapsa de 1 an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro.

O condamnare la inchisoare nu poate fi exclusa, dar cel mai probabil Lagarde va primi o amenda simbolica, daca va fi gasita vinovata, a spus Christopher Mesnooh, avocat la firma Fieldfisher in Paris. Board-ul FMI si-a exprimat vineri increderea in capacitatea lui Lagarde de a-si exercita atributiile, a spus intr-un comunicat purtatorul de cuvant al institutiei, Gerry Rice.

Sursa foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri