Benzina romaneasca a ajuns sa alimenteze bolizii emirilor din state bogate in petrol, precum Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite, in vreme ce alte state din Orientul Mijlociu importa din tara noastra grau, oi, vaci, autoturisme si componente auto, conform Adevarul Financiar.

Romania exporta carburanti in statele bogate in petrol din Golful Persic, precum Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite, bolizii de lux din Dubai fiind acum alimentati cu benzina romaneasca, releva datele Departamentului pentru Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei.
Unele state din regiune importa din tara noastra grau, porumb si lemn de fag, in vreme ce altele aduc din Romania masini si componente auto, iar tancurile romanesti si blindatele sunt vandute in Israel.

La mai bine de trei decenii de cand Ceausescu stabilea afaceri avantajoase pentru Romania cu tarile arabe, datele pe anul 2015 arata ca tara noastra are excedente comerciale cu foarte multe state din Orientul Apropiat si Magreb. Astfel, tara noastra exporta mai mult decat importa pe relatiile: Egipt (excedent de 635,3 milioane de euro), Algeria (410,7 milioane de euro), Arabia Saudita (363,9 milioane de euro), Liban (341,4 milioane de euro), Maroc (252,8 milioane de euro) si Iordania (248,4 milioane de euro).

Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.

Sursa foto: nata-lunata / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Unde gasim cea mai ieftina benzina in UE si pe ce loc este Romania