Serviciul Federal de Securitate (FSB) a explicat ca programului virusat, precum si modul in care acesta a infectat retelele informatice, este similar cu cazuri anterioare de spionaj cibernetic descoperite in Rusia, precum si in alte state ale lumii. Insa, agentii FSB nu au dat informatii cu privire la vreun stat suspectat de orchestrarea atacului.

”Resursele informatice ale agentiilor guvernamentale, ale institutiilor militare si stiintifice, precum si ale companiilor din industria apararii si a altor entitati implicate in infrastructura cruciala a statului au fost infectate”, se arata intr-un comunicat al FSB.

Anuntul serviciilor de securitate ruse vine dupa ce presa americana a scris ca hackerii guvernamentali rusi ar fi orchestrat un atac cibernetic asupra a doua entitati ale Partidului Democrat, precum si asupra calculatoarelor folosite de campania democratei Hillary Clinton.

Reprezentantii campaniei electorale au declarat ca hackerii au obtinut acces prin intermediul unui program analitic folosit pe calculatoarele angajatilor fostului secretar de stat si mentinut de Comitetul National Democrat (DNC).

Intre timp, Comitetul Congresional de Campania Democrata, care reprezinta aripa destinata strangerii de fonduri din cadrul Partidului Democrat, a anuntat ca sistemul sau informatic a fost tinta unui atac cibernetic asemanator. Datele colectate din calculatoarele celor doua institutii democrate, precum si din calculatoarele folosite de campania democratei Hillary Clinton, contin discutii confidentiale despre alegatori si finante.

Citeste si:

Purtatoarea de cuvant a Comitetului Congresional de Campanie Democrata, Meredith Kelly, a declarat ca democratii au apelat la o agentie de investigatie dupa descoperirea scurgerii de informatii. Atacul cibernetic asupra comitetului congresional pare sa vina din partea unui user numit ”Fancy Bear”, care are legaturi cu serviciul de securitate militar rus G.R.U.

Acelasi serviciu de securitate rus a fost implicat in atacul cibernetic asupra DNC, in care hackerii au obtinut acces la studii asupra opozitiei republicane.”Avem de a face cu acelasi adversar. Sunt hackeri cu o tehnica extrem de sofisticata”, a declarat un membru al echipei de investigatie.

Intre timp, FBI a declarat ca analizeaza relatarile cu privire la atacurile cibernetice care au vizat o serie de entitati politice, insa nicio sursa a presupusului atac nu a putut sa fie identificata.

Reprezentantii campaniei democratei Hillary Clinton au explicat ca hackerii care au obtinut acces prin intermediul programului analitic nu au avut acces la e-mailurile interne, mesageria vocala sau alte date.