Modificarile au fost anuntate dupa ce 1.700 de militari turci au eliberati din functie in mod dezonorant pentru rolul jucat in lovitura de stat din noaptea de 15-16 iulie. Recep Tayyip Erdogan, care a scapat de capturare in timpul puciului esuat, a declarat saptamana trecuta ca fortele armate turce au nevoie de sange proaspat. In randul militarilor demisi se numara peste 40% din amiralii si generalii turci, potrivit News.ro.

”Fortele noastre armate vor fi mult mai puternice dupa acest decret pe care l-am pregatit. Comandantii fortelor militare vor raporta direct ministerului Apararii. Academiile militare vor fi inschise. In schimb, vom infiinta o Universitate Nationala de Aparare”, a declarat liderul turc. De asemenea, Recep Tayyip Erdogan a precizat ca vrea ca Agentia Nationala de Securitate si Statul Major sa ajunga sub comanda directa a presedintiei. Insa, aceste reforme au nevoie de amendarea constitutiei si de sustinerea opozitiei.

Cele doua institutii sunt momentan in subordinea premierului Binali Yildirim. Insa, aducerea acestora sub controlul presedintiei ar urmari politica lui Erdogan privind adoptarea unei noi constitutii, bazata pe aducerea unor puteri suplimentare in mainile liderului de stat. Recep Tayyip Erdogan a precizat ca numarul persoanelor arestate dupa lovitura de stat se ridica la 10.137 de persoane. Insa, datele ministerului de Interne arata ca peste 18.000 de persoane au fost arestate pentru implicarea in puciul esuat.

Citeste si:

Autoritatile turce il acuza pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. Dupa tentativa de lovitura de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, politisti, academicieni, profesori universitari, medici, judecatori, procurori, functionari publici, precum si jurnalisti - si au fost concediati zeci de mii de angajati din toate domeniile, acuzati de legaturi cu miscarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de institutii media au fost inchise de catre autoritatile turce, printre care se numara trei agentii de stiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio si 45 de cotidiene.

Sursa foto: thomas koch/Shutterstock