Atunci cand cineva doreste sa localizeze un punct pe o harta, solutia este simpla: are nevoie doar de doua cifre - latitudinea si longitudinea. Nu sunt probleme nici cand punctul se deplaseaza, deoarece trebuie schimbate acele doua cifre, noteaza News.ro.
Insa atunci cand o tara intreaga se deplaseaza, lucrurile sunt ceva mai complicate. Este cazul Australiei care, din cauza tectonicii placilor, se misca in permanenta si, de aceasta data, se indreapta spre nord.

”Au aparut mesaje pe Twitter care spun: «Asta inseamna ca piscina vecinului se afla in proprietatea mea acum?» Cu siguranta, nu!”, a declarat Dan Jaksa, directorul departamentului de Date din cadrul Geoscience Australia, un organism guvernamental australian.

”Coordonatele acelei piscine in functie de restul lumii s-au schimbat in mod cert cu o distanta de 1,5 metri”, a adaugat cercetatorul australian.

Placa tectonica continentala australiana se deplaseaza spre nord cu 7 centimetri pe an, insa sistemele de cartografiere nu au tinut pasul cu aceste modificari.

Citeste si:

Hartile si sistemele de geolocalizare actuale - precum GPS - au tinut cont de pozitia ocupata de Australia in 1994.
Seismele, care sunt provocate de o acumulare de tensiune intre placile tectonice, schimba structura uscatului si fundului marii si pot sa modifice deplasarea continentelor.

Dan Jaksa si colegii lui recalibreaza in aceasta perioada pozitia Australiei pe suprafata Terrei.

Noile calcule, realizate in cadrul Geocentric Datum of Australia, vor fi facute publice in 2017 si vor preciza pozitia reala a continentului australian cu o precizie de cativa milimetri.