Uniunea Europeana iarta Spania si Portugalia pentru deficitele bugetare

Spania si Portugalia nu vor fi amendate pentru deficitele bugetare mari, au stabilit statele Uniunii Europene care au stabilit noi termene de reducere a acestora, relateaza Reuters.

Decizia, care era anticipata, confirma propunerile facute de Comisia Europeana in iulie, pentru anularea sanctiunilor, chiar daca ambele tari au incalcat anul trecut limita UE de 3% din PIB, conform News.ro.

Consiliul UE a anuntat intr-un comunicat ca Spania va avea la dispozitie inca doi ani, pana in 2018, sa aduca deficitul la sub 3% din PIB.
Portugalia va avea inca un an sa reduca deficitul la 2,5%. Amanarile au fost decise pe fondul cresterii nemultumirilor fata de UE si a masurilor de austeritate la nivelul Europei si urmeaza deciziei de a acorda Frantei conditii similare, atunci cand a ratat tinta de deficit bugetar in 2015.

Autoritatile de la Madrid si Lidsabona trebuie sa ia masuri concrete pana pe 15 octombrie si sa depuna rapoarte fiscale, potrivit Consiliului, care a confirmat astfel recomandarile facute de Comisia Europeana in iulie.

Spania ar putea avea probleme sa adopte noi masuri pana la jumatatea lunii octombrie, din cauza dificultatilor de a forma un nou guvern, dupa doua alegeri generale care au avut loc in decembrie si iunie. Dupa vacanta de vara, Comisia va decide daca sa blocheze unele fonduri pentru Spania si Portugalia, anul viitor.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri