Statele Unite au inceput transferul focoaselor nucleare stationate pe teritoriul turc in Romania, in contextul escaladarii tensiunilor dintre Washigton si Ankara in urma loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie. Insa, Ministerul de Externe a negat faptul ca teritoriul roman a devenit noua gazda a armelor nucleare americame, sustine EurActiv.com, citind surse independente.

Intre timp, jurnalistii de la EurActiv.com au cerut o reactie din partea NATO cu privire la arsenalul nuclear american din Europa. Insa, blocul militar occidental a facut trimitere la comunicatul final al Summitului NATO de la Varsovia: ”Capacitatea nucleara a NATO de descurajare a unor agresiuni se bazeaza in parte si pe focoasele nucleare a Statelor Unite, care au fost desfasurate in mai multe state europene, precum si pe capacitatile si infrastructura oferita de catre aliati. Acesti aliati se vor asigura ca toate componentele sistemului nuclear de descurajare a unor agresiuni sunt in siguranta, securizate si eficiente”, conform News.ro.

De asemenea, un raspuns s-a cerut din partea Departamentului de Stat, care a precizat ca Departamentul de Aparare a Statelor Unite este cel insarcinat cu oferirea unui raspuns in acest caz. Insa, potrivit unei surse independente, transferul focoaselor nucleare s-a confruntat cu o serie de obstacole tehnice si politice.

”Nu este usor sa muti mai mult de 20 de focoase nucleare”, a precizat sursa, sub protectia anonimitatii.

Potrivit Simson Center, circa 50 de arme nucleare americane au fost stationate la baza militara turca de la Incirlik dupa Razboiul Rece, care este situata la doar 100 de kilometri de frontiera turco-siriana. In timpul loviturii de stat esuate, controlul executivului turc asupra bazei aeriane de la Incirlik a disparut, iar autoritatile turce au interzis aeronavelor americane sa decoleze sau sa aterizeze. Eventual, comandantul turc al bazei militare a fost arestat si inculpat in legatura cu puciul esuat. Insa, intrebarea ramane daca americanii ar fi putut sa mentina controlul asupra focoaselor nucleare in cazul izbucnirii unui conflict civil in Turcia.

O alta sursa independeta a declarat ca relatiile turco-americane s-au deteriorat extrem de mult in ultima luna, incat Washingtonul nu mai are incredere in Ankara pentru gazduirea focoaselor nucleare americane. Asadar, transferul focoaselor nucleare a inceput spre baza militara de la Deveselu. Localitatea Deveselu a devenit, in urma cu cateva luni, gazda sistemului antiracheta american. Liderii rusi si-au exprimat furia cu privire la sistemul antiracheta de la Deveselu si rolul acestuia in legatura cu Rusia. Insa, MAE neaga vehement informatiile potrivit carora Romania a devenit noua gazda a focoaselor nucleare americane.

”Ca raspuns fata de cererea dvs, MAE respinge ferm aceste informatii la care faceti referire”, se arata in raspunsul primit de jurnalistii EurActiv.com.

Insa, potrivit unei practici mostenite din timpul Razboiului Rece, informatiile dezvaluite de presa cu privire la prezenta focoaselor nucleare americane pe solul european nu au fost niciodata confirmate in mod oficial.Totusi este o informatie publica faptul ca Belgia, Olanda, Germania si Italia gazduiesc o parte din armele nucleare americane.

Sursa foto: Foto011 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri