O plangere a fost depusa vineri de catre un cabinet de avocatura in numele unui grup de persoane care reclama un vot in parlamentele de la Londra si de la Belfast inainte de lansarea procedurii de divort fata de UE.

Pozitia Guvernului britanic cu privire la iesirea din UE "le-a accentuat ingrijorarile", a subliniat cabinetul de avocatura Jones Cassidy Brett, in contextul in care premierul Theresa May a anuntat ca nu va incerca sa ramana sub tutela europeana.

O actiune in justitie similara a fost deja lansata, la Londra, de catre cabinetul de avocatura Mishcon de Reya, in opinia caruia Executivul britanic nu poate sa treaca peste unda verde a deputatilor inainte de a rupe legaturile cu vecinii sai europeni.

Justitia nord-irlandeza a acceptat, de asemnea, sa accelereze o procedura lansata de Raymond McCord, in varsta de 62 de ani, care considera ca o iesire din UE ar contraveni "Acordului din Vinerea Sfanta".

Citeste si:

Acest acord a fost incheiat in 1998 cu scopul de a pune capat "tulburarilor" - un termen folosit pentru a desemna conflictul dintre sustinatorii uniunii cu Marea Britanie si nationalisti care aspira la unirea cu Irlanda -, soldate cu 3.500 de morti din 1969 si pana in 1998.

"Sunt profund ingrijorat de efectele nefaste pe care o retragere unilaterala din UE le-ar putea avea asupra relativei stabilitati actuale in Irlanda de Nord", afirma intr-o declaratie la tribunal Raymond McCord, un activist pentru drepturile victimelor "tulburarilor".

O audiere in cadrul acestei proceduri este prevazuta la 5 septembrie. Irlanda de Nord, la fel ca Scotia si Londra, s-a pronuntat cu o majoritate de voturi impotriva unui Brexit in cadrul referendumului din iunie.

Sursa foto: Pixelbliss/Shutterstock