“Trebuie sa acordam prioritate securitatii, deci sa incepem sa infiintam o armata europeana comuna”, a spus premierul ungur Viktor Orban. La randul sau, premierul ceh Bohuslav Sobotka a avertizat ca formarea unei armate europene nu va fi usoara, dar a cerut lansarea discutiilor in acest sens, potrivit News.ro.

Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia isi coordoneaza politica externa, in cadrul Grupului de la Visegrad. UE are capacitati comune pentru formarea unor grupuri de lupta de 1.500 de persoane, dar acestea nu au fost testate deocamdata in lupta. Anul trecut, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armata europeana, care sa asigure UE mai multa forta pentru a face fata amenintarilor reprezentate de Rusia si nu numai.

Pe 16 septembrie, Slovacia va gazdui un summit UE pentru a analiza viitorul blocului comunitar fara Marea Britanie. Londra nu va fi reprezentata la discutii, in conditiile in care Guvernul conservator pregateste terenul pentru Brexitul cerut de alegatori in referendumul din 23 iunie.

Citeste si:

„Brexit nu este un eveniment ca oricare altul - este un punct de cotitura in istoria UE, asa ca va trebui sa constituim un raspuns atent”, a afirmat Merkel. Germania vrea ca tarile din Grupul de la Visegrad sa ajute la gazduirea refugiatilor din zonele de conflict, in special din Siria, Irak si Eritreea, insa acestea se opun sistemului de cote obligatorii impus de UE.

Ungaria si Slovacia dau in judecata Comisia Europeana la Curtea European de Justitie, pentru ca, din punctul lor de vedere, sistemul de cote este ilegal.
Mai mult, Ungaria va organiza pe 2 octombrie un referendum menit sa demonstreze ca majoritatea populatiei se opune cotelor.

Germania a preluat anul trecut peste un milion de migranti din afara UE - un aflux record. Vineri, Viktor Orban a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un al doilea gard de sarma ghimpata, paralel cu cel ridicat deja la granita cu Serbia, pentru a tine la distanta migrantii.

Sursa foto: Northfoto / Shutterstock