Un adolescent german de origine turca se alatura organizatiei "Statul Islamic" si planifica un atac terorist in Germania. Aceasta este subiectul unui roman de fictiune publicat recent, care seamana ingrijorator de mult cu realitatea din Germania de astazi, scrie Deutsche Welle.

Tanarul este un etnic turc nascut in Germania, fan al unui club local de fotbal, dar care devine rapid un terorist motivat religios. Este o poveste in acelasi timp infricosatoare si absurda, dar care aminteste de lucrurile tragice care s-au intamplat cu adevarat in Germania anul trecut, potrivit News.ro.

Romanul "Kadir, der Krieg und die Katze des Propheten" (”Kadir, Razboiul si pisica Profetului”), scris de Peter Mathews si Benno Köpfer, arata transformarea tanarului germano-turc Kadir dintr-un adolescent timid, dar echilibrat intr-un adevarat luptator jihadist. Kadir ajunge sub influenta islamistilor radicali in prima instanta prin intermediul moscheii din apropiere, unde studia Coranul. Urmeaza apoi descoperirea videoclipurilor de propaganda de pe Internet, de care tanarul devine dependent. In cele din urma acesta decide sa plece in Siria trecand prin Turcia.

Acasa, in cartierul lui Hamburg, Mark, cel mai bun prieten al lui Kadir, ii observa disparitia si incearca sa-i dea de urma. Vanzatorul de kebab din cartier ii da un raspuns concis: "Kadir este acum Jihad."

Absurdul vietii in ”Statul Islamic”

In tabara de antrenament a "Statului Islamic" Kadir se pregateste pentru a comite atentate. La inceput este liber, isi petrece timpul vizionand filme din seria Rambo alaturi de noii sai prieteni care, ca el, au venit in Siria din Occident. Mai apoi devine martorul decapitarilor in numele lui Allah in fata unei multimi in delir. Dupa cateva zile incepe antrenamentul, invata cum sa se foloseasca o mitraliera si este obligat sa violeze o prizoniera de doar 15 ani.
In tot acest timp isi ingrijeste micuta pisica cu pete albe si rosii pe care o gasise intr-un cos de gunoi. Teroarea, se pare, are laturile sale banale.

Realitatea terorii in Germania

Romanul lui Mathews si Köpfer se adreseaza in principal cititorilor tineri si se bazeaza pe cazuri reale. Kadir este un personaj fictiv, insa simbolizeaza cei peste 800 de tineri care au plecat din Germania pentru a se alatura "Statului Islamic" in Siria. Aproximativ un sfert dintre ei au radacini turcesti, precum Kadir. In prezent exista peste 8.000 de islamisti radicali din Germania, dupa evidentele Oficiului Federal pentru Protectia Constitutiei, iar multi dintre ei sunt considerati foarte periculosi.

Experientele prin care trece Kadir si tratamentele la care este supus sunt inspirate din realitate, sustin autorii cartii. Unul dintre acestia, Benno Köpfer, a lucrat timp de mai multi ani ca analist pentru Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei, unde era implicat in lupta impotriva terorismului islamist.
Köpfer a urmat specializarea de Studii musulmane la Universitatile din Freiburg, Cairo si Sana'a. Ca arheolog, a participat la sapaturi in Yemen si Siria si a calatorit in lumea islamica din Mauritania pana in Pakistan.

Köpfer si-a ajutat astfel colegii de la Oficiul Federal pentru Protectia Constitutiei sa inteleaga ce anume ii face pe tinerii germani sa devina teroristi. "Islamul ca religie este doar o parte din ceea ce atrage tinerii in jihadul ‘Statului Islamic’", spune el.

Restul problemei consta in realitatea in care traiesc adolescentii in zilele noastre, in incercarile acestora de a-si defini identitatea. "Acesti tineri primesc raspunsuri si oferte de la falsi prieteni - propagandistii musulmani salafiti. Cuvinte cheie ca onoare, datorie, glorie, lupta pentru dreptate, putere, victorie sau infrangere, rai si iad sunt supradimensionate in discursul acestora si capata o semnificatie uriasa pentru tanarul care aspira sa devina jihadist".

Ajutor pentru cei prinsi in ghearele extremismului

In Germania, acesti „binevoitori” salafiti trec deseori complet neobservati sub masca libertatii religioase. Hans-Georg Maassen, presedinte al Oficiului Federal pentru Protectia Constitutiei, a declarat pentru editia de duminica a Die Welt, "Multe moschei au tendinte extremiste iar autoritatile incearca monitorizarea lor."

Germanii au devenit din ce in ce mai constienti de consecintele sangeroase ale propagandei duse de salafiti chiar in propria lor curte. In discursul public au aparut recent teme precum dubla cetatenie sau interzicerea valului traditional burqa.

In Hamburg, orasul in cazul in care traieste protagonistul romanului, Kadir, exista chiar si un "Birou pentru combaterea radicalismului religios", finantat de catre stat, la fel ca si in alte orase din Germania. Biroul, cu noua angajati, isi propune sa-i ajute pe cei care doresc sa iasa din mediul radical si ofera asistenta rudele celor care au tendinte extremiste violente.

Lumi paralele

De la inceputul anilor 1990, termenul de "societate paralela" a fost folosit pentru a descrie formele de auto-organizare sau chiar ghetoizare a minoritatilor din societatile occidentale. Kadir apartine astfel ambelor lumi: frecventeaza clubul de fotbal, dar si scoala pentru studierea Coranului; are prieteni germani dar si un grup restrans de prieteni turci; oscileaza intre "fratii" din organizatia culturala islamica si profesorul sau de liceu, model de corectitudine politica.

Mathews, cel de-al doilea autor al cartii, este un scriitor de romane politiste de succes, iar rolul sau in carte a fost crearea intrigii si a unor personaje credibile pentru un subiect atat de complex. " Kadir, Razboiul si pisica Profetului” de Peter Mathews si Benno Köpfer, a fost lansat pe 26 august in librariile din Germania.

Sursa foto: vchal / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri