Ministrul luxemburghez de Externe vrea ca Ungaria sa fie exclusa din UE

Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe , a cerut ca Ungaria sa fie suspendata sau chiar exclusa din Uniunea Europeana, deoarece a incalcat grav valorile de baza ale UE, relateaza BBC News.

El a invocat modul in care Guvernul de la Budapesta trateaza refugiatii, dar si faptul ca incearca sa limiteze independenta justitiei si libertatea presei, conform News.ro.

“Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiatilor”, a subliniat el.

UE nu poate tolera “un comportament atat de inadecvat” si orice stat care incalca valorile de baza “ar trebui exclus temporar sau, daca este necesar, pentru totdeauna”, a insistat seful diplomatiei luxemburgheze. Numai astfel pot fi „aparate coeziunea si valorile Uniunii Europene”, a adaugat el.

Declaratiile lui Asselborn vor inflama, probabil, tensiunile inainte de summitul UE de vineri, de la Bratislava, cand liderii europeni vor incerca sa gaseasca solutii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l parasi. Ungaria a aderat la UE in 2004 si, desi Uniunea poate respinge sau intarzia orice candidat la aderare, nu este clar daca poate exclude un stat membru existent.

Atunci cand Partidul Libertatii, de extrema-dreapta, a fost inclus in Guvernul austriac, in anul 2000, statele membre UE au raspuns inghetand relatiile bilaterale cu Viena. Insa, in cursul aceluiasi an, UE a pus capat izolarii diplomatice a Austriei.

Sursa foto: photo.ua / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri