Banca Japoniei schimba politica: accent pe dobanzi si pe inflatie si mai putin pe tiparirea de bani

Banca centrala a Japoniei a decis o schimbare a politicilor in cadrul sedintei de piolitica monetara de miercuri, avand ca principal obiectiv nivelul dobanzilor si mai putin tiparirea de bani, in vederea atingerii unui nivel mai ridicat al inflatiei, relateaza Reuters, citat de News.ro.

Dupa o sedinta de politica monetara de doua zile care s-a incheiat miercuri, Banca Japoniei a abandonat tinta de baza monetara.

Institutia adoptat, in schimb, o politica de control al ratelor dobanzilor, care presupune cumpararea de titluri de stat japoneze pe termen lung pentru a mentine randamentele la obligatiunile pe zece ani in apropierea nivelului actual, de 0%.

Banca centrala japoneza a mentinut la -0,1% rata dobanzii pe care o aplica la facilitatea de depozit, adica pentru bancile care au exces de lichiditate si isi plaseaza banii in depozite la banca centrala.

Institutia va continua, de asemenea, sa cumpere obligatiuni pe termen lung emise de statul japonez intr-un ritm care sa asigure o crestere a detinerilor cu 80.000 de miliarde de yeni (781 miliarde dolari) pe an.

Citeste si:
BNR a anuntat o depreciere a leului. Vezi cat este cursul
BNR a anuntat o depreciere a...
Citeste si:
Temperatura normala a corpului
Temperatura normala a corpului

Banca se concentreaza mai mult si pe tinta de a creste rata inflatiei din Japonia, o tara afectata de mult timp de deflatie, pana aproape de nivelul tintit, de 2%,

Bursa japoneza a crescut si yenul s-a depreciat dupa anuntarea deciziilor, insa unii analisti se indoiesc ca masurile vor avea un efect pozitiv de durata asupra pietelor.

Sursa foto: Shutterstock / wrangler

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri