Dupa o sedinta de politica monetara de doua zile care s-a incheiat miercuri, Banca Japoniei a abandonat tinta de baza monetara.

Institutia adoptat, in schimb, o politica de control al ratelor dobanzilor, care presupune cumpararea de titluri de stat japoneze pe termen lung pentru a mentine randamentele la obligatiunile pe zece ani in apropierea nivelului actual, de 0%.

Banca centrala japoneza a mentinut la -0,1% rata dobanzii pe care o aplica la facilitatea de depozit, adica pentru bancile care au exces de lichiditate si isi plaseaza banii in depozite la banca centrala.

Citeste si:

Institutia va continua, de asemenea, sa cumpere obligatiuni pe termen lung emise de statul japonez intr-un ritm care sa asigure o crestere a detinerilor cu 80.000 de miliarde de yeni (781 miliarde dolari) pe an.

Banca se concentreaza mai mult si pe tinta de a creste rata inflatiei din Japonia, o tara afectata de mult timp de deflatie, pana aproape de nivelul tintit, de 2%,

Bursa japoneza a crescut si yenul s-a depreciat dupa anuntarea deciziilor, insa unii analisti se indoiesc ca masurile vor avea un efect pozitiv de durata asupra pietelor.

Sursa foto: Shutterstock / wrangler