Potrivit datelor, ISIS a pierdut 28% din teritoriul pe care il avea in ianuarie 2015, potrivit News.ro.

In primele luni ale acestui an, teritoriul controlat de jihadisti a scazut de la 78.000 de kilometri patrati la 65.500 de kilometri patrati – echivalentul statului Sri Lanka, au anuntat jihadistii din IHS.

Insa ritmul de pierdere a teritoriilor a scazut in lunile iulie, august si septembrie. In aceste trei luni, ISIS a pierdut numai 2.800 de kilometri patrati.

Potrivit IHS, incetinirea acestui ritm a coincis cu faptul ca Rusia a redus numarul raidurilor aeriene vizand tinte ISIS.

La inceputul anului, circa 26% din raidurile ruse vizau ISIS, insa in cursul verii proportia acestora a scazut la 17%.

Citeste si:

„In septembrie, presedintele Putin a anuntat ca misiunea Rusiei este sa lupte impotriva terorismului international, in special impotriva Statului Islamic”, a spus analistul pentru Rusia de la IHS, Alex Kokcearov. “Datele noastre sugereaza ca nu este acesta cazul”, a adaugat el.

Cu toate acestea, pierderile pe care le-a suferit gruparea sunt importante, spun experti. Potrivit gruparii, ISIS a fost impinsa cu 10 kilometri de la granita cu Turcia, in timp ce fortele irakiene au consolidat baza aeriana Qayyarah, aflata la 60 de kilometri sud de Mosul, unul dintre ultimele fiefuri ISIS.

Daca ofensiva asupra Mosulului va incepe la sfarsitul acestei luni si va fi de succes, va da o lovitura grea extremistilor.

Mosulul, al doilea oras ca marime din Irak, se afla sub controlul extremistilor din 2014.

Sursa foto: Oleg Zabielin / shutterstock.com