Uniunea Europeana a impus executivului federal belgian un ultimatum valabil pana luni seara, pentru sprijinirea Acordului Comercial si Economic UE-Canada (CETA) si pentru inlaturarea opozitiei clare a Valoniei. Daca executivul belgian nu respecta ultimatumul, atunci summitul europeano-canadian pentru semnarea acordului de liber schimb va fi anulat, transmite Reuters.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, va discuta luni seara cu premierul belgian Charles Michel, pentru ca liderul canadian Justin Trudeau sa decida daca va zbura joi la Bruxelles pentru semnarea CETA, potrivit News.ro. Daca Michel nu poate sa-i dea asigurari lui Tusk ca executivul federal belgian va permite UE sa semneze CETA, atunci liderii europeni vor anula summitul UE-Canada. Insa, Bruxelles-ul si Ottawa au anuntat ca sustin in continuare acordul de liber schimb si nu au de gand sa renunte pur si simplu la negocieri, in ciuda opozitiei clare prezentate de Valonia.

Desi toate cele 28 de state europene si-au aratat sprijinul pentru Acordul Economic si Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anuntat ca nu isi poate da consimtamantul in lipsa sustinerii din partea celor cinci subunitati federale si a provinciei Valonia, care s-a pozitionat in opozitie clara fata de CETA.

Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE si Canada au esuat aparent vineri, dupa ce executivul valon s-a declarat nemultumit de compromisurile pe care le-a obtinut. De asemenea, ministra canadiana a parasit negocierile furioasa si a sustinut ca este imposibila depasirea opozitiei din Valonia.

Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE si Canada privind CETA. Paul Magnette a precizat ca in ciuda progreselor inregistrate, exista inca mari dificultati in ceea ce priveste arbitrajul in disputele comerciale dintre executivele europene si multinationalele canadiene.

Comisia Europeana a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificari operate la nivelul unei declaratii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linisti temerile executivului valon cu privire la agricultura si modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societatile canadiene. Insa, valonii au decis in final ca aceste concesii nu sunt multumitoare pentru a semna acordul CETA.

Esecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic si Comercial UE-Canada, vine la doar cateva ore dupa ce reprezentantii europeni si canadieni au depasit impasul provocat de respingerea acordului de catre Romania si Bulgaria. Cele doua state est-europene au amenintat ca nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, pana ce executivul canadian nu da asigurari scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii romani si bulgari.

Populatia Valoniei nu depaseste 3,5 milioane de persoane, adica mai putin de 1% din cei 507 milioane de oameni care ar beneficia de pe urma acordului CETA. Valonii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea importurilor de carne de porc si vita din Canada dupa implementarea CETA. De asemenea, regiunea belgiana este ingrijorata de modul in care vor fi rezolvate conflictele comerciale in cadrul unor curti internationale. Multi lideri europeni au acuzat executivul valon ca se foloseste de negocierile pentru acordul comercial intr-o incercare de a pune presiune pe guvernul central de la Bruxelles.

Sursa foto: artjazz / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri