13 Octombrie 2006

Bulgaria a aprobat reducerea impozitului pe venit pentru corporatii la 10%

Parlamentul bulgar a adoptat masura legislativa de reducere a impozitelor corporatiilor, la unul dintre cele mai scazute niveluri din Europa, in incercarea de accelerare a cresterii economice, in vederea intarii in UE, in 2007.

Cei 240 de membri ai parlamentului Bulgariei au votat in unanimitate reducerea impozitelor pe venit pentru companii la 10%, in 2007, de la 15%, cat este in prezent, la a doua lectura finala a proiectului, au declarat surse parlamentare. Aceasta propunere face parte dintr-un proiect mai larg de lege fiscala pentru corporatii, care urmeaza sa fie discutat si aprobat integral in cursul saptamanii viitoare.

Ministrul adjunct de finante, Georgi Kadiev a apreciat faptul ca aceasta reducere va determina o scadere a veniturilor din impozite de aproximativ 290 de milioane de leva (185,9 milioane de dolari), putin peste 0,5% din PIB. Pe de alta parte, insa, datorita acestei facilitati, va scadea evaziunea fiscala si se va ameliora modul de plata a impozitelor. "Un impozit de 10% pentru corporatii face ca evaziunea fiscala sa devina inutila. Un mare numar de afaceri de pe piata neagra vor iesi la lumina", a declarat Kadiev agentiei BTA, informeaza NewsIn.

Aceasta masura nu va influenta planurile Sofiei de surplus bugetar de 2% din PIB, in 2007 si va aduce Bulgaria in aceeasi categorie cu Ciprul, in ceea ce priveste cea mai scazuta fiscalitate pentru companii, dupa intrarea in UE, la 1 ianuarie 2007.

Astfel de masuri au fost luate si de alte foste state comuniste, cum sunt Slovacia, Ungaria si Estonia, dupa intrarea lor in UE, pentru a reduce impozitele pentru corporatii sub nivelul la care acestea sunt in alte tari, vechi membre UE, pentru a sustine investitiile straine si cresterea economica. in Estonia nu se percepe impozit pentru profitul reinvestit, desi pentru alte venituri, in aceasta tara, nivelul de impozitare este de 23%.

Tot in cursul acestei luni, guvernul socialist al Bulgariei a cazut de acord sa reduca costurile sociale, care sunt suportate de firme si de catre angajati, cu 3%, la nivelul de 33,6% din venitul brut si sa creasca salariile din sectorul public cu pana la 10%, in luna iulie a anului viitor. Venitul minim neimpozabil se va majora la suma lunara de 200 de leva, de la 180 de leva, nivel la care se afla in prezent, insa cotele de impozitare pentru veniturile personale raman neschimbate.

Bulgaria, tara cu iesire la Marea Neagra si cu un numar de 7,8 milioane de locuitori, se lupta sa amelioreze imaginea sa si sa demoleze barierele birocratice, astfel incat sa atraga mai multe investitii, care sunt vazute ca fiind garantia optima pentru acoperirea prapastiei dintre Bulgaria si statele bogate membre UE.



Citeste si